Petitie 'valutawet': Onmiddellijk hoger beroep aantekenen
16 May 2020, 12:58
foto
De petitie om hoger beroep aan te tekenen tegen de opschorting van 'de valutawet' wordt voorgelezen. President Desi Bouterse heeft deze in ontvangst genomen. (Foto: NII)


President Desi Bouterse heeft petitie ontvangen vrijdag waarin geëist wordt dat de regering onmiddellijk hoger beroep aantekent tegen het vonnis van de rechter over de opschorting van de wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren (valutawet). De petitie werd overhandigd aan de president bij de opening van de Desiré Delano Bouterse Highway, meldt het Nationaal Informatie Instituut. 

“Wij, allen burgers van Suriname, die gebukt gaan onder de gevolgen van abnormale koersopdrijving eisen van de regering van Suriname, alle acties die nodig zijn om de opschorting van de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren door de rechter, teniet te doen.” Verder wordt gevraagd dat de regering onmiddellijk overgaat tot uitvoering van het bepaalde in de valutawet, waarbij de Centrale Bank een wisselkoers publiceert, hetgeen wordt gehanteerd bij alle transacties van handel en dienstverlening. 

Ook wordt geëist dat er stringent wordt opgetreden tegen eenieder die zich schuldig maakt aan het illegaal kopen en verkopen van deviezen. De indieners eisen ook dat de regering de financiële steun aan de rechterlijke macht stopzet, die bewezen heeft de belangen van enge politieke belangen te verkiezen boven de bescherming van de burgers van Suriname.

De Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren (valutawet) is door De Nationale Assemblee aangenomen en afgekondigd door de regering onder andere met het doel om de burgers van Suriname te beschermen tegen de door speculatie stijgende wisselkoersen van vreemde valuta, wordt aangevoerd in de petitie. “De groep is tot de actie overgegaan, omdat er na aanname van de valutawet, de wisselkoers binnen 4 dagen drastisch omlaag gegaan is op de zwarte markt van SRD 15.00 naar SRD 8.50 voor de Amerikaanse dollar. Direct na opschorting door de rechter in opdracht van de NPS en de VHP, de wisselkoers een ongecontroleerde vlucht heeft genomen vanwege speculatie en bewuste koersopdrijving en nu reeds SRD 18 voor de Amerikaanse dollar is," staat in de petitie. 

Als gevolg van de ontstane situatie hebben burgers van Suriname, zwaar te lijden onder handelaren en dienstverleners die een hoge wisselkoers hanteren bij het prijzen van producten en diensten. Ook is gebleken dat bij aflossingen van onder andere huizen en auto's door de bedrijven hoge koersen worden gehanteerd die onbetaalbaar zijn voor de burgers.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April