PALU presenteert plan om land uit crisis te halen
16 May 2020, 06:43
foto
PALU-ondervoorzitter Henk Ramnandanlal geeft aan hoe de partij diverse problemen die er zijn gaat oplossen. Zo moet volgens PALU SRD 5 miljard aan belastingen opgehaald worden. (Foto's: René Gompers)


De PALU heeft vrijdag haar Visie op Herstel van de Surinaamse Economie gepresenteerd, een plan waarmee zij “in afzienbare tijd” het land uit de crisis wil halen. “We zitten inderdaad in grote problemen maar als we dat met gerichte oplossingen en slimme maatregelen aanpakken, kunnen wij er vrij snel uit komen,” stelt Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter van PALU. “Ik geloof dat wij binnen 6 maanden tot een jaar de koers kunnen stabiliseren”.

Er zijn “vijf punten die onder het volk leven” waar PALU prioriteit aan stelt om de situatie “acceptabel” te maken. Stabilisatie van de koers en de prijzen, werkgelegenheid, de hele hoge schulden, toegang tot basisvoorzieningen en de aanpak van de corruptie. “Wij geloven erin dat mensen die corrupt zijn, in de gevallen die nu zijn aangediend, onderzocht en opgesloten moeten worden,” geeft Ramnandanlal aan. 

“Maar willen we corruptie op de lange termijn bestrijden, dan moeten we de samenleving betrekken,” stelt de PALU-topper. “We moeten dus de samenleving organiseren en versterken in tegenstelling tot wat nu gebeurd; door partijpolitiek hebben we de samenleving constant verdeeld en verzwakt.”  Partijvoorzitter Jim Hok stelt dat men niet moet wachten op sterk leiderschap, maar dat instituten versterkt moeten worden. Op die manier kan het volk zich door allerlei problemen heen slaan, merkt hij op. “Dan zouden we die comedy's niet hebben van boten die eten voor mensen brengen in het binnenland in partijkleuren,” illustreert Hok. “Dat zou nooit kunnen gebeuren”.


PALU-voorzitter Jim Hok.

Voor de rest van de punten heeft PALU verschillende oplossingen bedacht om geld  te genereren, te besparen en om de staatskas te spekken. Zoals het herschikken van de schulden waardoor er ruim US$ 500 miljoen aan rente en aflossingen bespaard kan worden. Bij subsidies kan er ruim SRD 750 miljoen bespaard worden als de staat op een andere manier gaat subsidiëren. Ook zal PALU er werk van maken om de SRD 5 miljard aan belastingen die niet is opgehaald sinds 2015, te gaan innen. PALU wil ook de loon- en inkomstenbelasting verlagen, de BTW en andere vormen van belasting invoeren. 

Volgens het herstelplan van PALU zal er flink geïnvesteerd moeten worden in sectoren die al bestaan zoals de rijstsector, houtindustrie, groenten, visserij, oliepalm. Dit met geld uit de samenleving, niet met buitenlandse leningen. Het bacovenbedrijf FAI zou ‘versurinamiseerd’ moeten worden. “We hebben dan nationaal kapitaal ingezet,” vat Ramnandanlal samen. “Er is ook weer perspectief op dollar inkomsten, er zijn dan ruim 6000 werkplaatsen gecreëerd,  het nationaal inkomen stijgt en er zijn meer inkomsten voor de staat.” Ramnandanlal en Hok benadrukken dat het niet 10 tot 20 jaren hoeft te duren om uit de crisis te geraken. 

René Gompers
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April