Brazilië: Tweede gezondheidsminister stapt op
16 May 2020, 09:16
foto
Nelson Teich (l) en president Jair Bolsonaro tijdens de beëdiging van Teich als minister van Volksgezondheid in april. (Getty Images)


De Braziliaanse minister van Volksgezondheid heeft ontslag genomen, nadat hij minder dan een maand geleden was aangetreden. De reden voor zijn ontslag is onenigheid over de manier waarop de regering omgaat met de escalerende coronaviruscrisis in het land.

Nelson Teich had kritiek geuit op een decreet van president Jair Bolsonaro, waardoor sportscholen en schoonheidssalons opnieuw konden worden geopend. Op een persconferentie gaf hij echter geen reden voor zijn ontslag.

Zijn voorganger werd ontslagen nadat hij het oneens was met Bolsonaro. De president blijft zich verzetten tegen lockdown-maatregelen. Hij bagatelliseerde het virus als "een beetje griep" en zei dat de verspreiding van Covid-19 onvermijdelijk is. Bolsonaro kreeg wereldwijde kritiek op zijn uitspraken.

Brazilië is Duitsland en Frankrijk onlangs voorbijgestreefd in termen van het aantal coronavirus-besmettingen. Het is één van 's werelds hotspots geworden met meer dan 218.000 gevallen. De laatste dagelijkse cijfers op vrijdag toonden 824 nieuwe sterfgevallen, wat het officiële dodental op 14.817 brengt.

Tijdens zijn persconferentie maakte Teich niet bekend waarom hij was afgetreden. Hij bedankte president Bolsonaro dat hij hem de kans had gegeven om als minister te dienen en prees de gezondheidswerkers. Maar hij is in botsing gekomen met de president over verschillende aspecten van hoe de regering de spiraalvormige epidemie heeft aangepakt.

Hij was het oneens met de wens van de president om chloroquine op grote schaal als behandeling te gebruiken. Het medicijn heeft veel aandacht gekregen, hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat er geen definitief bewijs is dat het werkt.

Teich kwam ook in aanvaring met de president over plannen om de economie open te stellen. Hij zei vorige week dat hij niet was geraadpleegd voorafgaand aan een bevel dat de weg vrijmaakte voor sportscholen, schoonheidssalons en kappers om te heropenen.

Maar meningsverschillen over het gebruik van chloroquine waren de laatste druppel, meldde de krant El Globo. Teich is de tweede minister van Volksgezondheid die de post binnen een maand verlaat. Luiz Henrique Mandetta werd in april ontslagen, nadat president Bolsonaro hem publiekelijk had bekritiseerd, omdat hij er bij mensen op aandrong de sociale afstand te houden en binnen te blijven.
Advertenties