Coronavirus piekt in Brazilië en Mexico
15 May 2020, 14:26
foto
Verpleegkundigen op de Emergency Rescue Service (SAMU) verplaatsen een patient van een verpleegtehuis naar een hospitaal tijdens de verspreiding van het coronavirus in Santo Andre in de Braziliaanse deelstaat Sao Paolo. (Foto: Reuters)


Brazilië en Mexico hebben donderdag een recordstijging van één dag in nieuwe gevallen van coronavirus geregistreerd. De piek komt te midden van verwoede pogingen van de leiders van beide landen om hun economieën te heropenen, ook al lijkt de verspreiding van het virus in Latijns-Amerika steeds sneller te gaan.

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro en de leider van Mexico, Andres Manuel Lopez Obrador, zijn sinds de uitbraak van de crisis vaak tegendraads van wetenschappelijke opinie gegaan. Eerst bagatelliseerden ze de dreiging van het virus en meer recent concentreerden ze zich op het heropenen van hun economieën ondanks stijgende gevallen.

De toename van virusgevallen in delen van Latijns-Amerika komt op een moment dat andere regio's, met name Europa en China, een neerwaarts traject van nieuwe infecties zien. Brazilië, het zwaarst getroffen land in Latijns-Amerika, registreerde een dagelijkse record van 13.944 nieuwe gevallen, wat het totaal op 202.918 bevestigde gevallen van het virus brengt. Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid zijn er sinds de uitbraak 13.933 personen overleden aan Covid-19.

Mexico, het op één na meest getroffen land in de regio, meldde donderdag 2.409 nieuwe infecties wat het totale aantal bevestigde gevallen van coronavirus in het land op 42.595 bracht. Met nog eens 257 sterfgevallen door het coronavirus, is het totale aantal dodelijke slachtoffers in Mexico 4.477.

"We bevinden ons in het moeilijkste moment van de eerste golf van de epidemie", zei de Mexicaanse coronavirus-deskundige, Hugo Lopez-Gatell, donderdag. Hij zei dat Mexico op het hoogtepunt van zijn pandemische cyclus was en "de maatregelen niet kon versoepelen". Hij waarschuwde dat het land een "nieuwe normaliteit" moest omarmen temidden van de dreiging van heropleving van het virus. Donderdag bleek uit overheidsgegevens dat meer dan de helft van de ziekenhuizen in de hoofdstad verzadigd was met coronaviruspatiënten.

De opmerkingen van Lopez-Gatell botsten met de intensieve voorbereidingen om de beperkingen te verminderen en de economie van Mexico, met name de autosector en fabrieken nabij de Amerikaanse grens, te heropenen om de toeleveringsketens die van vitaal belang zijn voor Amerikaanse productiebedrijven te helpen.

Soortgelijke inspanningen om de economie op gang te brengen, kwamen in Brazilië in een stroomversnelling, aangezien Bolsonaro er bij bedrijfsleiders op aandrong de lockdown-maatregelen in Sao Paulo, het financiële centrum, op te heffen.

In een videoconferentie vertelde Bolsonaro een bijeenkomst van bedrijfsleiders dat hij het 'hard zou spelen' met de gouverneur van Sao Paulo, Joao Doria, die sociale afstandsverordeningen heeft uitgevaardigd. Doria heeft al laten weten dat hij geen invulling zal geven aan Bolsonaro's laatste decreet om sportscholen en schoonheidssalons te heropenen.

"Eén man beslist over de toekomst van Sao Paulo", zei Bolsonaro, verwijzend naar Doria. "Hij beslist over de toekomst van de Braziliaanse economie. Met alle respect, je moet de gouverneur bellen en hard spelen - hard spelen - want het is een serieus probleem, het is oorlog. Brazilië staat op het spel", zei de president.

In Sao Paulo, de dichtstbevolkte deelstaat van Brazilië en de thuisbasis van een derde van de economische output, zijn de ziekenhuizen tot het uiterste gegaan omdat het de ergste uitbraak in het land registreert.

In Nicaragua, waar president Daniel Ortega kritiek heeft gekregen omdat hij geen beperkingsmaatregelen heeft getroffen, vertelde de Verenigde Staten donderdag aan de Amerikaanse burgers daar en hun "families om zich te verschuilen".

"Amerikaanse burgers die in Nicaragua blijven, moeten ervoor zorgen dat ze voldoende voedsel, water en medicijnen hebben om ten minste twee weken binnen te blijven," zei de ambassade in een verklaring.

Nicaragua heeft 25 gemelde gevallen, maar artsen in overweldigde ziekenhuizen hebben persbureau Reuters verteld dat het aantal gevallen aanzienlijk hoger is.
Advertenties