OAS stuurt tien man sterke waarnemersmissie
15 May 2020, 12:22
foto
Ambassadeur Niermala Badrising, permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de OAS (l) met Luis Almagro, secretaris-generaal van de OAS. (Foto: OAS)


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) zal op uitnodiging van Suriname een waarnemersmissie voor de algemene en geheime verkiezingen van 25 mei inzetten. OAS- secretaris-generaal Luis Almagro en de permanente vertegenwoordiger van Suriname bij de OAS , ambassadeur Niermala Badrising hebben daartoe een overeenkomst getekend.

Bij de ondertekening herhaalde Badrising dat de Surinaamse regering zich houdt aan de handhaving van democratische beginselen en de rechtsstaat. Ze onderstreepte de "sterke inzet van de regering voor de versterking van democratische instellingen" evenals de al lang bestaande belofte van Suriname om de democratie verder te bevorderen door geheime en transparante verkiezingsprocessen. De diplomaat verwees naar de voorbeeldige burgerzin en de uitstekende reputatie die Suriname in de afgelopen decennia heeft opgebouwd met betrekking tot de organisatie van algemene verkiezingen.

De OAS-baas merkte op dat dit de eerste Electoral Observation Mission is die de organisatie inzet sinds de Wereldgezondheidsorganisatie op 11 maart de Covid-19-pandemie uitriep. Hij erkende de professionaliteit binnen de OAS Afdeling Verkiezingssamenwerking en Observatie bij het ontwerpen van een aanpak die de missie in staat stelt haar observatiewerk effectief uit te voeren en tegelijkertijd de gezondheid en veiligheid van zowel de OAS-waarnemers als de belanghebbenden met wie lieden zich in Suriname zullen bezighouden, te beschermen.

Om de uitdagingen van de coronaviruspandemie aan te pakken, zal de OAS een tweeledige benadering van zijn observatiewerk innoveren. Er zal gebruik worden gemaakt van zowel virtuele engagementen voorafgaand aan zijn aankomst in Paramaribo, als van de meer traditionele persoonlijke ontmoetingen met belanghebbenden ter plaatse. De OAS- missie telt tien personen en staat onderleiding van Gonzalo Koncke, stafchef van het secretariaat van de secretaris-generaal. In het team zijn specialisten op het gebied van verkiezingsorganisatie en -technologie, electorale justitie, politiek-electorale financiën en de politieke participatie van vrouwen.

De missie zal alle voorzorgsmaatregelen van de regering van Suriname met betrekking tot het coronavirus naleven, inclusief Covid-19-testen en quarantaine voor alle leden bij hun aankomst in het land.

In overeenstemming met haar mandaat om lidstaten te ondersteunen bij het versterken van hun democratische instellingen, heeft de OAS de laatste zes verkiezingsprocessen in Suriname -  van 1987 tot 2015, waargenomen.
Advertenties