Dc Pansa: Oproepingskaarten worden niet meer achtergelaten
14 May 2020, 14:54
foto
ID-kaarten ingezameld in Frans-Guyana van mensen die mogen stemmen in Suriname.


Districtscommissaris Kenya Pansa (Marowijne Zuidwest) heeft de opdracht gegeven aan colporteurs om oproepingskaarten alleen te verstrekken aan kiezers die thuis zijn. Er worden geen oproepingskaarten afgegeven voor mensen die een ID-kaart hebben achtergelaten. Zij heeft de instructie overgenomen van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Er is een brief ontvangen van OKB op basis van het incident met ID-kaarten in Frans-Guyana. Partijleider Ronnie Brunswijk heeft meegedeeld dat hij de opdracht heeft gegeven aan partijleden in Frans-Guyana om ID-kaarten op te halen van mensen die stemrecht hebben.  

Dc Pansa zegt aan een verslaggever van Asosye dat de oproepkaarten van mensen die niet thuis zijn, niet meer achtergelaten worden. Het staat niet in de wet dat de kaarten achtergelaten moeten worden. De instructies worden wel landelijk en jaren uitgevoerd dat huisgenoten die al 18 jaar zijn, de oproepingskaarten in ontvangst mogen nemen als de ID-kaarten zijn achtergelaten. Door dat filmpje waarin te zien is dat een stapel ID-kaarten opgehaald is, heeft OKB besloten de dc's te adviseren om geen oproepingskaarten achter te laten. Mensen die niet thuis zijn, kunnen na de colportage-periode de oproepingskaarten ophalen bij het commissariaat, van 16 mei tot met 24 mei. Ook op de dag van de stemming kunnen mensen bij het stembureau waar ze moeten stemmen, hun kaart krijgen. 

ABOP-voorzitter Brunswijk om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de mensen maar mogen doen wat ze goedvinden. "Ik maak mij niet meer druk om ze. Alleen als het om ABOP gaat, wordt er gehandeld. De fraude die ik gemeld heb aan OKB-voorzitter Silos door commissariaat Paramaribo Zuidwest wordt niet onderzocht. De mensen van Marowijne die niet thuis zijn, zullen hun kaarten maar op het commissariaat afhalen. Zij zijn in leven en hebben stemrecht. De mensen die de macht nu hebben, bepalen maar. Een regel dat landelijk geldt, wordt alleen maar in Marowijne toegepast," betoogt Brunswijk. 

OKB-voorzitter Van Dijk-Silos bevestigt dat zij een brief heeft gestuurd naar de dc's van Marowijne. Dit op basis van het filmpje dat door ABOP zelf op Facebook is geplaatst. Voorkomen moet worden dat mensen tegen de Covid-19 maatregelen in personen kunnen smokkelen naar Suriname om te stemmen. Dit is niet toegestaan. In de Kiesregeling is niet opgenomen dat oproepingskaarten achtergelaten moeten worden. Het is een regel om het werk vlotter te laten verlopen, maar het is niet wettelijk verplicht. De instructie is gegeven op basis van een goed verloop van de verkiezingen. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April