Misiekaba: 4 categorieën krijgen extra ondersteuning
14 May 2020, 00:00
foto
Minister André Misiekaba van Sozavo op een persconferentie woensdag.


Vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zal er in eerste instantie aan vier categorieën ondersteuning worden geboden via de sociale steunmaatregelen als onderdeel van het Covid-19 noodfonds. “De regering heeft heel bewust ervoor gekozen om te werken met bestaande structuren. Data die al bekend zij”, zegt minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo). De bewindsman geeft aan dat er met de bestanden van de Algemene Oudedags Voorziening (AOV) en van de Algemene Kinderbijslag (AKB) gewerkt zal worden. Hiernaast worden de bestanden Menselijke Beperking en Zwakke Huishoudens geraadpleegd.

Volgens Misiekaba heeft de regering gemeend deze vier categorieën tegemoet te komen in de crisis waarbij mensen geld nodig hebben om de meest basale zaken aan te schaffen. “We weten dat we een groot deel van de samenleving hebben geholpen”. Bij het AOV staan 64.568 personen geregistreerd in het bestand. Deze personen ontvangen maandelijks SRD 525. Personen die alleen van hun AOV leven, zullen na onderzoek een toeslag krijgen van SRD 525. De minister geeft aan dat er 10.251 personen met een beperking voorkomen in het  bestand op Sozavo. 

Misiekaba roept de gemeenschap op om indien een persoon met een beperking zich nog niet heeft geregistreerd die alsnog op te geven. De bewindsman zegt dat in verband met de nieuwe maatregelen deze personen een bedrag van SRD 1.000 zullen ontvangen in plaats van SRD 325.  Ook voor de groep Zwakke Huishoudens zijn de bedragen aangepast naar SRD 250 per maand. Zij ontvingen maandelijks een bedrag variërend tussen SRD 33,50 naar SRD 40,50. Het bestand van Zwakke Huishoudens is voor de kustvlakte 128 personen en voor het binnenland 5065.

Wat het het AKB betreft telt het bestand 5.154 kinderen in het binnenland. In de kustvlakte staan er 40.396 geregistreerd. “Wat wij hebben gezegd ten aanzien van AKB is dat elk huishouden dat AKB krijgt een Covid-ondersteuning krijgt van SRD 1000,” zegt Misiekaba. Hij verwacht dat de komende week er reeds gestart zou kunnen worden met deze operatie. Zijn collega op Financiën is bezig middelen hiervoor klaar te leggen. “ Wij gaan de zaken inderdaad zo snel mogelijk proberen af te handelen. Logistiek wordt in place gebracht”. Hij stelt dat Sozavo zaken heel professioneel aanpakt tot diep in het binnenland.

Ook voor de groep mensen die werkloos is geworden door de Covid-19 lockdown is een vorm van ondersteuning aanwezig. Voor hen wordt er een kantoor ingericht waarbij zij zich moeten registreren. Hiervoor zou duidelijk aangegeven moeten worden waar men werkzaam was en in welke sector. Een voorbeeld is dat boothouders of bushouders staan geregistreerd, maar de bestuurders van deze vervoersmiddelen niet. Na registratie zouden zij in aanmerking kunnen komen voor de werklozenuitkering van SRD 1500,- per maand in het kader van Covid-19.
“Wat we nu doen is Covid-steun. Er is nimmer gezegd dat de verhoging die we nu bespreken permanent is. De periode die was aangegeven in eerste instantie voor deze operatie is zes maanden waarbij op het eind van elke maand wordt geëvalueerd” zegt Misiekaba. Hij merkt op dat het geldt voor alle vier categorieën.

Raoul Lith
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April