Covid-19: Meer dan 100 illegalen in quarantaine
14 May 2020, 05:31
foto


Van de 509 personen die in quarantaine zijn, blijkt het om meer dan 100 illegalen te gaan. Deze mededeling deed NCCR-coördinator Jerry Slijngard woensdag tijdens de Covid-19 update. Hij merkte op dat mensen in Suriname vakantie komen houden. Een vrouw had haar drie kinderen (oudste 10 jaar en een baby van 7 maanden) in een woning in Frans-Guyana opgesloten en was illegaal in Suriname. Voor haar pech is zij opgepakt. De mensen die illegaal hier zijn, genieten van een luxe onderkomen en krijgen gratis voeding. Uit Guyana en Brazilië komen via de SK-boten ook prostitués naar Suriname.  

Met de repatrianten uit Nederland gaat het goed, deelde Slijngard mee. 308 personen zijn teruggevlogen uit Nederland. Zondag wordt een KLM-vlucht verwacht met 320 passagiers. Ingezetenen uit Cuba, Curaçao (128 personen) en 20 uit Frans-Guyana zijn intussen ook teruggekeerd. Vandaag worden 28 personen uit Guyana verwacht. De planning is ook om 52 personen uit Miami te vervoeren, onder wie 12 medewerkers van Newmont. 

De directeur Nationale Veiligheid, Daniella Veira, maakte er melding van dat 4500 voedselpakketten zijn uitgedeeld in het binnenland. Het gaat om pakketten via NCCR en Bureau Volkscontacten. Hoewel de algehele lockdown nu alleen 's avond is, heeft de regering besloten de mensen toch tegemoet te komen. 

Minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zei dat er geen sprake is van een verloren schooljaar. Nagegaan wordt hoe het schooljaar zal worden verlengd of gesynchroniseerd. Ferrier merkte op dat de leerstof, die niet behandeld is, meegenomen kan worden naar het volgende schooljaar. Sinds 16 maart zijn landelijk 574 scholen gesloten. Via directie en leerkrachten zijn er instructies gegeven om lesmateriaal digitaal te sturen naar de leerlingen, terwijl ook via de televisie lessen worden gestreamd. Per 1 juni zullen de examenklassen weer les volgen. Over de andere klassen moeten er nog besluiten worden genomen. 
Advertenties