VS: Cuba werkt niet volledig mee aan terrorismebestrijding
14 May 2020, 04:44
foto
Tijdens president Barack Obama werden de banden met Cuba verbeterd. Er kwam zelfs een Amerikaanse ambassade in Havana. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse regering heeft Cuba woensdag weer op de lijst gezet van landen die niet volledig meewerken aan haar inspanningen om terrorisme te bestrijden. De actie betekent een verdere escalatie van de Amerikaanse spanningen met Cuba.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken rechtvaardigde de stap door de weigering van Cuba om het verzoek van Colombia om leiders van de ELN-rebellengroep uit te leveren. De rebellengroep heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op een politieacademie in Bogota in januari 2019 waarbij 22 doden vielen.

De leiders van het National Liberation Army (ELN), de grootste actieve guerrillagroep in Colombia, reisden naar Havana als onderdeel van vredesonderhandelingen die vorig jaar na de autobomaanval, ineenstortten. Cuba heeft gezegd dat het de protocollen van de gesprekken die het organiseerde moet respecteren. Die regels bieden de guerrillaleiders garanties om voor een overeengekomen periode veilig terug te keren naar bergachtige of jungle-gebieden van Colombia.

Het land heeft in het verleden veel lof gekregen voor het organiseren van de succesvolle vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en het voormalige rebellenleger van de Farc. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat Cuba's weigering van het uitleveringsverzoek van Colombia "aantoont dat het niet meewerkt aan het Amerikaanse werk om de inspanningen van Colombia te ondersteunen om een ​​rechtvaardige en duurzame vrede, veiligheid en kansen voor zijn volk te waarborgen".

De afdeling zei ook: "Cuba herbergt verschillende Amerikaanse voortvluchtigen die door justitie worden gezocht op beschuldiging van politiek geweld, van wie velen tientallen jaren in Cuba hebben gewoond."

Het is nog onduidelijk of het om een voorlopige stap gaat om Cuba terug te plaatsen op de lijst van staatssponsors van terrorisme (SSOT), een aanwijzing die strengere straffen oplegt. Maar er is een sterke overlap tussen beide lijsten, waaruit de regering van voormalig president Barack Obama Cuba heeft verwijderd na een doorbraak in 2014 tussen de twee Koude Oorlog-vijanden en voorafgaand aan het herstel van de diplomatieke betrekkingen.

Sommige analisten zeggen dat de regering van president Donald Trump langzaam strengere sancties oplegt tegen Cuba en zijn linkse bondgenoot Venezuela, in een poging om anti-socialistische kiezers voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van november te winnen.

"We wisten altijd dat deze regering van plan was Cuba terug te zetten op de SSOT", tweette Ricardo Herrero, een directeur van de Cuba Study Group, een organisatie in ballingschap in Miami die nauwere banden met Cuba ondersteunt. "Nu begint de langzame uitrol van het verkiezingsjaar voor een maximaal theatraal effect. Alleen voor jou, Miami."

Carlos Fernandez de Cossio, algemeen directeur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zei op Twitter dat Cuba al lang het slachtoffer was van "terroristische daden gepleegd door de Amerikaanse regering of met medeplichtigheid eraan".

Cuba heeft de vuurwapenaanval op zijn ambassade in Washington twee weken geleden, waarbij niemand gewond is geraakt, aangemerkt als een terroristische aanslag. Volgens documenten van de Amerikaanse rechtbank zei de schutter dat hij medicijnen slikte voor een psychische stoornis, stemmen hoorde en ervan overtuigd was dat Cubaanse misdaadgroepen die bij de Cubaanse regering waren aangesloten, achter hem aan zaten.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April