SPSB-directeur Kromosoeto neemt roer weer over
13 May 2020, 11:52
foto
Ginmardo Kromosoeto hervat zijn werkzaamheden.


De leiding van Surinaamse Postspaarbank (SPSB) is weer overgedragen aan Ginmardo Kromosoeto. De onderzoeksrapporten van de accountants zijn met de raad van toezicht gedeeld, die na bestudering advies heeft uitgebracht aan de minister van Financiën. De regering heeft met inachtneming van het advies en de kanttekeningen van de raad van toezicht, het besluit genomen om Kromosoeto  wederom zijn werkzaamheden te doen hervatten, meldt het Nationaal Informatie Instituut. 

Na berichten op sociale media over vermeende malversaties bij de SPSB eind april 2019, heeft de minister van Financiën een accountantsonderzoek ingesteld. Directeur Kromosoeto heeft op 14 mei 2019, op verzoek van de regering zijn verlof ingediend, om zo alle ruimte voor het ingestelde bijzonder accountantsonderzoek te bieden. Aan dit onderzoek heeft Kromosoeto zijn volledige medewerking verleend.

Het onderzoek moest vaststellen of er sprake is geweest van geldverstrekking door de SPSB aan derden, zonder dat de daarvoor binnen de bank geldende procedures in acht zijn genomen en zonder dat er adequate onderliggende documentatie aanwezig is. Tevens moest worden vastgesteld of er sprake is van onterechte afboeking door de bank van schulden aan de SPSB, zonder dat de daarvoor geldende procedures in acht zijn genomen, dan wel, zonder dat er een adequate tegenprestatie van de debiteur tegenover stond. Uit de rapporten is niet gebleken dat er misstanden zijn aangetroffen, op grond waarvan verantwoordelijken binnen de organisatie strafrechtelijk vervolgbaar zijn.

De raad van toezicht heeft maandag bij de overdracht de opdracht gegeven aan de directeur om de geconstateerde administratieve onvolkomenheden terstond aan te pakken en herhaling hiervan te voorkomen. Tevens is gevraagd om het traject in te zetten om aan de verbeterbare processen en procedures te werken.
Advertenties