Vrouwen en minderheden hardst getroffen door Covid-19
13 May 2020, 09:37
foto
Inheemsen dragen gezichtsmaskers als preventieve maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze dragen hun bezittingen bij zich nadat ze zijn uitgezet uit een gebouw in Bogota, Colombia. (Foto: Reuters]


De pandemie van het coronavirus zal een slechte economische situatie verergeren voor vrouwen, inheemse groepen, migranten en mensen van Afrikaanse afkomst in Latijns-Amerika, een regio die al wordt geplaagd door diepgewortelde ongelijkheid. Dat staat in een rapport van een agentschap van de Verenigde Naties dat dinsdag is gepubliceerd.

Ongelijke toegang tot drinkwater, sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg en huisvesting zou ook kunnen leiden tot hogere besmettings- en sterftecijfers onder deze risicopopulaties, zei de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (Eclac) in het rapport.

Vrouwen bevinden zich in een "bijzonder kwetsbare situatie", staat in het rapport, omdat hun werk vaker informeel is, met weinig garanties, waardoor ze meer worden blootgesteld aan het risico van werkloosheid.

Huishoudelijke werknemers in Latijns-Amerika, die goed zijn voor 11,4 procent van de werkende vrouwen in de regio, zullen bijzonder hard worden getroffen door het virus en de economische neergang, met beperkte toegang tot een toch al zwak sociaal vangnet in veel landen. Veel huishoudsters zijn migranten of van inheemse of Afrikaanse afkomst, wat de discriminatie nog vergroot, aldus het bureau.

Vrouwen worden ook het meest opgezadeld met de verantwoordelijkheden die gepaard gaan met quarantaine en het sluiten van scholen, het vergroten van de stress thuis en de kans op huiselijk geweld. "De last van onbetaald huishoudelijk werk door vrouwen, adolescenten en meisjes, evenals gevallen van geweld tegen hen, wordt aanzienlijk verhoogd", waarschuwde de dienst.

Hoewel het VN-rapport zich gedeeltelijk op vrouwen richtte, hebben gegevens van over de hele wereld aangetoond dat mannen sneller aan Covid-19 sterven dan vrouwen. Latijns-Amerika heeft meer dan 369.000 bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus en meer dan 20.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19.

De economieën van de regio zullen in 2020 met een record van 5,3 procent krimpen, wat de ergste sociale en economische crisis in decennia zal veroorzaken, aldus het agentschap in een eerder rapport in april. De crisis zal naar verwachting de toenemende sociale en arbeidsdiscriminatie verergeren die wordt geleden door de inheemse en Afro-Latijnse bevolking, die al met grotere loonkloven wordt geconfronteerd in vergelijking met andere groepen, zei Eclac. "Evenzo belemmeren discriminatie en racisme de effectieve toegang van inheemse en Afro-afstammelingen tot gezondheidsdiensten."
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April