Zunder pleit voor duurzame belastingregeling
13 May 2020, 14:38
foto
Armand Zunder, directeur Belastingen. (Foto: René Gompers)


“Het ligt in de bedoeling om per 1 januari 2021 tot een duurzame belastingregeling te komen,” deelt Armand Zunder, directeur van de Belastingen mee. De vakbondsleider is sinds 1 mei in zijn nieuwe functie actief. Hij gaat zich er sterk voor maken dat de overheid op andere manieren belasting gaat innen zodat loontrekkers eindelijk minder belast worden. Hij wil ook dat er meer duidelijkheid is over de bestemming van de belastingen. 

Zunder geeft aan dat het voorstel van Ravaksur bij de overheid ligt. Over niet al te lange tijd zal de minister van Financiën weer aangeschreven worden om gesprekken voort te zetten, deelt hij mee. Ravaksur wil aanpassing van de belastingschijven voor loontrekkers en in de plaats BTW invoeren. Bestaande opties moeten toegepast worden, zoals de vermogens- en milieubelasting. Voor de vermogensbelasting zal er de wet gewijzigd moeten worden, geeft Zunder aan. 

Of de ‘governmenttake’ bij brandstof zal worden opgeheven, is niet duidelijk. “Dat is een politiek besluit,” geeft Zunder aan. “Een land als Suriname heeft voortdurend belasting nodig voor de bestedingen. Het is wel belangrijk voor de burgers dat duidelijk moet zijn waarvoor zij belasting betalen. De Belastingdienst zou in dit kader de rode loper moeten uitzetten voor de burger, men moet weten waarvoor men betaalt. Dan zal men wel bereid zijn te betalen. Maar belasting heffen is altijd een goede zaak.” 

“Ravaksur wil gaan van minder ‘directe’ belastingen naar meer ‘indirecte’ belastingen,” benadrukt Zunder. “Indirecte belastingen betaalt iedereen. Na analyse van het belastingsysteem zijn we tot de conclusie gekomen dat die loonbelasting zwaar drukt op de schouders voor de wrokoman. Maar aan de ene kant is de loonbelasting heel belangrijk voor die overheid. We moeten gaan naar een simpel en transparant belastingsysteem. Je zou de loonbelasting dan kunnen afschaffen. Die SRD 1.3 miljard inkomsten uit de loonbelasting zou je kunnen vervangen met andere belastingsoorten. Daar komen BTW en andere soorten indirecte belastingen goed van pas,” zegt de Belastingdirecteur. 

René Gompers
Advertenties