Fols-leerkrachten hebben niet zitten duimendraaien
12 May 2020, 13:31
foto


De wereldwijde pandemie van Covid-19 heeft op alle fronten een ongekende crisis veroorzaakt. Op het gebied van onderwijs resulteerde dit in massale sluitingen van onderwijsinstellingen in meer dan 190 landen over de hele wereld om de verspreiding van het virus te voorkomen en de impact beheersbaar te houden. Dit staat in een Unesco/Caricom - rapport ‘Regional Education Group; Latin America, and the Caribbean’ van 6 mei 2020. 

Volgens de Unesco gingen begin april 2020 meer dan 1.576.021.818 studenten wereldwijd niet naar school. Hiervan waren meer dan 160.000.000 afkomstig uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Deze situatie heeft voor de nationale onderwijssystemen een acute noodsituatie veroorzaakt. Belangrijke vooruitgang en innovatie op het gebied van afstandsonderwijs zijn de afgelopen weken meer dan ooit tevoren bereikt door het gebruik van ICT-technologieën. 

Deze situatie doet zich voor in een tijd waarin veel leerkrachten – ook in Suriname- nog niet over voldoende vaardigheden beschikken op het gebied van ICT of het aanbieden van afstandsonderwijs. Maar ondanks het hierboven aangehaalde, heeft de crisis voor Suriname een voordeel.  Het biedt ons een kans om het Surinaamse onderwijssysteem langzaam om te vormen en ICT te integreren in ons onderwijs. Veel leerkrachten in Suriname zorgen thans ervoor om met toewijding, creativiteit en professionaliteit de communicatie met hun leerlingen te onderhouden. 

Voor de schoolleiders van de basisschool en de leerkrachten geldt dat zij zo veel mogelijk de leerlingen via hun ouders/ verzorgers digitaal moeten voorzien van informatie met betrekking tot de leerstof en de opdrachten. Uit een analyse van de Fols-lidbonden blijkt dat de enthousiaste Fols-leerkrachten niet hebben zitten duimendraaien tijdens de 'verplichte sluiting' van de school vanwege Covid-19. Zo zijn leerkrachten bij de bijzondere diensten getraind in het verzorgen van online lessen met ‘Google Meet'. Bij een der bijzonder diensten is er zelf een onderscheid gemaakt om leerkrachten te trainen in Google classroom t.b.v.  de basisscholen en Goole Meet t.b.v het voj. 

Prettig was het te horen dat de leerlingen en de ouders zeer enthousiast waren om hun leerkracht via een video-call eindelijk weer te zien. Ook werd aan leerkrachten die hun werk via de ouders naar de leerlingen sturen gevraagd, of de leerling de stem van de leerkracht even kon horen via een WhatsApp-call. 

Leerkrachten hebben daarnaast ook te maken met hun eigen leerlingen bij wie de thuistaal het Spaans is. Toch moeten deze leerlingen via hun Spaanssprekende ouders opgestuurde opdrachten krijgen en die opdrachten uitvoeren. De Spaanssprekende ouders stuurden de gemaakte opdrachten terug met een toelichting of een vraag over de opdrachten in het Spaans. Je zou kunnen stellen dat de leerkracht van de basisschool nu noodgedwongen ook met een vreemde taal bezig is om ook die kinderen up to date te houden. 

Ook leerkrachten bij het beroepsonderwijs hebben hun leerlingen via PowerPoint slide shows en WhatsApp voorzien van onderwijs of onderwijsopdrachten. Van het Mulo Directeuren Beraad hebben we begrepen dat de vakleerkrachten verbonden aan muloscholen, lessen via groepsapp verzorgen.  

Uiteraard zijn er ook hobbels die leerkrachten moeten nemen. Zo moeten de leerkrachten hun eigen kinderen begeleiden met de opgegeven opdrachten en daarnaast ook hun privétijd indelen dat ze verder kunnen gaan met het aanbieden van afstandsonderwijs aan de leerlingen van hun klas op de school waar ze werkzaam zijn.   

Namens het Fols-presidium,
Marcellino Nerkust, Fols-president
Docent op een der Pedagogische Instituten
Advertenties