Hoefdraad: Lenen tegen 3% rente uit productiefonds
12 May 2020, 08:07
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën tijdens zijn presentatie maandag. (Beeld: NII)


Het productiefonds dat in het leven geroepen zal worden, zal een startkapitaal van SRD 300 miljoen hebben. Ondernemers die in aanmerking komen voor een lening, zullen 3% rente betalen, met een 'grace period' van een jaar. Het beheer en toezicht van het fonds worden gevoerd door een commissie waarin vertegenwoordigd zijn de vakbeweging, het bedrijfsleven en de overheid. Een staatsbank zal belast worden met operationaliseren van dit fonds. Dit heeft minister Gillmore Hoefdraad meegedeeld maandag op de Covid-19 persconferentie. Naast het productiefonds is er ook een noodfonds van SRD 400 miljoen voor acute hulp.  

Uit het productiefonds zullen tranches van SRD 50 miljoen beschikbaar worden gesteld voor investeringen in kleine en middelgrote bedrijven. Het ligt in de bedoeling lokale productie te stimuleren, waarbij ook importbeperkende maatregelen komen. Ondernemers die het hardst getroffen zijn, zullen ondersteund worden om de productie op te voeren. Vooraf zullen de criteria om in aanmerking te komen, worden vastgesteld. 

Overige maatregelen ter ondersteuning en versterking van de lokale productiesector zijn:
– Het aansterken van de economische bedrijvigheid door het verlenen van investerings-, krediet-, belasting-, en export faciliteiten, aan vooral bedrijven die de diversificatie van onze economie bevorderen zoals agrarische, toerisme, ICT en dienstverlenende bedrijven;
– Importbeperkende maatregelen ter stimulering van lokale productie; garantie van valuta voor noodzakelijke inputs;
– Het reduceren van bepaalde kosten zoals de baggerfees voor de scheepvaart;
– Support aan staatsbedrijven.

De agrarische en toerismesector hebben voorkeur om in aanmerking te komen voor leningen uit het productiefonds. Agrarische teelt en -verwerking krijgen een extra ondersteuning, zodat lokale en gezonde voeding binnen alle gelederen van de samenleving beschikbaar zijn. Ook zijn voorstellen gedaan om gedurende de partiële lock-down toeristische plekken en oorden te laten opknappen en uitbreiden, als voorbereiding op de toeristen influx na de Covid-19 pandemie.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April