Transformatie van Suriname
11 May 2020, 02:58
foto


Sinds de onafhankelijkheid van 1975 is Suriname een soevereine staat. Een mijlpaal in de geschiedenis en in de ontwikkeling van het land. Desondanks is er van een transformatie in het denken van burgers nauwelijks sprake. Zelfstandigheid in het maken van keuzes en het beschikken over een kritische kijk op beleid en bestuur, zijn onvoldoende aanwezig. 

De transformatie van de Surinaamse samenleving gaat niet automatisch. Het is een leer- en ontwikkelingsproces, gericht op anders en kritisch denken in de praktijk. Transformatie is nodig als de omgeving waarin geleefd en gewerkt wordt zó ingrijpend verandert, dat de burgers genoodzaakt zijn anders te gaan denken. Via goed beleid en wetgeving worden burgers onder druk gezet om te ‘transformeren’. Dat betekent dat de burgers afscheid moeten nemen van hun oude en vertrouwde manier van handelen en denken. Deze waren in eerste instantie gestoeld op ‘zorgen voor’ en dienen omgezet te worden in ‘zorgen dat’. De verwachting is dat burgers meer kunnen en zullen doen om de kwaliteit van het leven in Suriname te vergroten, maar deze transformatie is en blijft een tergend langzaam proces. 

Motivatie van burgers is een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling en behoud van een gezonde en welvarende staat. Burgers aanzetten tot actieve participatie kan maken dat zij zich geroepen voelen bij te dragen aan de nodige verbeteringen op diverse maatschappelijke terreinen. De ‘drive’ van burgers zit in eerste instantie in henzelf. Hebben we echter met constructief, inspirerend en ethisch leiderschap te maken, dan zullen burgers sneller geneigd zijn meer dan hun steentje bij te dragen aan noodzakelijke hervormingen. Deze actieve vorm van burgerparticipatie kan op eigen beurt positief bijdragen aan het imago van een land. Hoe gunstiger het imago van een land, hoe gemotiveerder de burger zal zijn om het land naar grotere hoogtes te brengen.

De vraag reist nu op welke wijze de Surinaamse overheid actieve burgerparticipatie stimuleert. Is er sprake van een inspirerende visie die stimulerend werkt of wordt het oude wederom voortgezet? Kunnen gedane beloftes door politici tijdens de komende verkiezingen waar gemaakt worden of dienen die nog steeds als middel om populariteit, populisme en nepotisme in stand te houden dan wel te voeden? 

Terugblikkend op 44 jaar zelfstandigheid, kan geconcludeerd worden dat er momenteel meer nodig is om de liefde voor eigen land op de juiste wijze te laten gelden. Het kan niet de bedoeling zijn te zorgen voor benarde leefomstandigheden van burgers. Het bestuurlijk apparaat groeit in dat geval niet; het creëert de eigen ondergang. 
In het huidige proces van ten onder gaan, worden burgers de dupe van slecht bestuur, zwak beleid, torenhoge staatsschulden, de rente op rente en nieuwe leningen die met alle gemak en zonder degelijk besef van de effecten ervan op de lange termijn, gesloten worden. Ook is er sprake van een gebrekkig nakomen van de verantwoordingsplicht van de overheid naar het parlement, waar het volk wordt vertegenwoordigd. Zijn het immers niet de burgers die al tijden hun ongenoegen uiten over het door de overheid gehanteerde beleid en bestuur? Dan is het nu meer dan ooit tijd om verantwoording af te leggen, echt leiderschap te tonen, een start te maken met zowel de wederopbouw van het land als de transformatie in het denken van burgers.

Suriname heeft geen aanvulling of vermeerdering nodig van huidige condities. De gevolgen van wanbeleid ondervinden we thans allemaal. Wat hard nodig is in het land is zuivering van oude structuren en oude systemen. Al wat daarin aan werkzaamheid en nut bewezen heeft, zou meegenomen kunnen worden in het proces van transformatie. De kern van transformatie is en blijft echter verandering. Het is zeer noodzakelijk nieuwe en frisse wind te laten waaien in het land.

Suriname heeft integere en daadkrachtige volksvertegenwoordigers nodig. Vertegenwoordigers die vanuit zuivere intenties burgers wakker schudden, helpen transformeren en aansporen actief deel te nemen aan de wederopbouw van het land. 
Ons advies: stem 25 mei 2020 op personen met een ‘schoon’ en uitstekend trackrecord. Kies voor een goede transformatie van Suriname, kies degene die een essentiële bijdrage kan leveren op het gebied van beleid en bestuur. 

Het is tijd het tij te keren. Verandering vraagt inzicht, inzet, kracht en moed. De sleutel voor transformatie bent u zelf. Stem bewust!

Arnold Dwarka en Vishma de Keijzer
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April