NPS: Coalitie strooit volk zand in de ogen over valutawet
11 May 2020, 04:51
foto
Gregory Rusland, voorzitter van de NPS


NPS-voorzitter Gregory Rusland vindt dat de coalitie mensen zand in de ogen wil strooien over de 'valutawet' die door de rechter is opgeschort. NDP-Assembleeleden houden het volk voor dat NPS en VHP er tegen zijn dat huurders huur in SRD kunnen betalen. "Dat is absoluut niet waar. Het kort geding ging helemaal niet daarover, maar over de procedure die is gevolgd om de wet door te drukken," zegt Rusland tegen het publiek via zijn Facebook-programma zondag. 

Rusland houdt zijn publiek voor dat in De Nationale Assemblee een wet is ingediend om ordening te brengen in het valutaverkeer. In de tweede ronde van de debatten, zijn er compleet nieuwe wijzigingen ingediend, waardoor de wet totaal is gewijzigd. Zelfs de naam is veranderd. Het ging om een nieuwe wet. Er is geprotesteerd hiertegen, maar de coalitie heeft haar wil doorgedrukt en de wet in de ochtend aangenomen. De NPS en de rest van de oppositie had uit protest de zaal al verlaten toen bleek dat de coalitie totaal andere bedoelingen had. 

Besloten is om naar de rechter te gaan, omdat niet de juiste procedure is gevolgd bij de behandeling van de wet, waarin totaal nieuwe zaken zijn toegevoegd, die ook niet besproken waren met de betrokkenen die eerder gehoord waren. Nu wordt er een geheel andere uitleg gegeven, zegt Rusland. Het is niet zo dat de NPS niet tegen ordening van het valutaverkeer is, maar de koers kan niet omlaag gebracht worden met een wet. De koers ontstaat door vraag en aanbod. De tijd van de jaren tachtig van de vorige eeuw is voorbij. 

De NPS-voorzitter voert aan dat in 2010 de koers SRD 2.80 voor de US-dollar was. De SRD werd verdedigd door te sparen bij de Centrale Bank van Suriname. Er waren voldoende US-dollars, euro's en goud om de wisselkoers te kunnen verdedigen. De SRD was sterk en gedekt met vreemde valuta en goud. Met een wet kan je een koers die al boven de SRD 14 was voor de US-dollar niet terugbrengen naar SRD 7.50 en ook niet naar SRD 2.80. De wet is aangenomen en gelijk afgekondigd door de regering, maar de koers is niet gedropt. De handel hanteerde zelfs SRD 20 en de prijzen in de winkels daalden niet. Er waren verschillende koersen.

"Nu worden er allerlei dingen verteld die niet waar zijn. Mensen worden voor de gek gehouden. Twee weken vóór de verkiezing word mensen zand in de ogen gestrooid", betoogt Rusland. Hij roept de kiezers op om zich niet te laten pakken door zoete praatjes. De werkelijke problemen volgens de politicus zijn dat 'den nyan a moni'. Er zijn leningen op leningen op leningen genomen. Alle geld van de Centrale Bank is opgemaakt. Er zijn geen dollars en euro's meer. "Dat zijn de werkelijke problemen. Zo kan het niet doorgaan. Als je het meent met het land, moet de situatie veranderen op 25 mei", stelt de voorzitter van de groene partij. 
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April