President steunt regionaal agrarisch plan
10 May 2020, 02:42
foto
President Desi Bouterse


Suriname heeft via een interventie van president Desi Bouterse, ondersteuning verleend aan een regionaal agrarisch plan van actie, waarbij hij onder andere heeft gepleit voor nauwere regionale samenwerking. De president heeft via videoconferentie deelgenomen aan de (10e) buitengewone spoedvergadering van de Caricom Staatshoofden en regeringsleiders. 

Het wegwerken van obstakels bij de export van producten naar diverse Caribische landen en het effectief en efficiënt produceren van landbouwgewassen werden door de president benadrukt, meldt het Nationaal Informatie Instituut. Dit voorstel, alsook de oproep voor ondersteuning voor landbouwers heeft minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij verder toegelicht. Suriname kreeg veel bijval van de overige lidlanden. De recente verscheping van bacoven vanuit Suriname naar Barbados is benadrukt als voorbeeld voor regionale samenwerking voortvloeiende uit goede bilaterale betrekkingen.

De vergadering is dinsdag gehouden onder voorzitterschap van de premier van Barbados, Mia Amor Mottley. De regionale toppers hebben zich onder meer gebogen over de aspecten van een regionaal Covid-19 gezonds- en agrarisch beleid, daarbij rekening houdend met voedselveiligheid en voedselzekerheid. De president benadrukte verder bij hen het belang voor het toezenden van een Caricom Electorale Waarnemers Missie voor de te houden Algemene-, Vrije- en Geheime verkiezingen op 25 mei aanstaande. Bouterse memoreerde de goede reputatie Suriname voor het organiseren van ordelijke verkiezingen.  

Eveneens is benadrukt de intensieve samenwerking met de grens- en buurlanden voor het effectief beheersen van het toezicht op de bewaking van de grensgebieden in verband met de uitbraak van de Covid-19 pandemie een aangelegenheid is, welke een ware uitdaging blijft, maar slechts gerealiseerd kan worden door nauwe onderlinge samenwerking.

Van gedachten is gewisseld over het vaststellen van een concept Caricom Covid-19 Plan op het gebied van de volksgezondheid. De focus zal liggen op het gebied van de garantie van medicijnen en medische verbruiksartikelen ten behoeve van de regio, het vaststellen van protocollen gericht op het gefaseerd geraken uit de Covid-19 lockdown. Vanwege het chronisch tekort aan medische verbruiksartikelen is er besloten over de vestiging van een logistieke hub in de regio.

Door de Staatshoofden en regeringsleiders is het belang van te treffen maatregelen over de aanpak van niet alleen de gezondheid gerelateerde gevolgen van deze pandemie aangegeven, maar zijn ook de economische-, financiële- en sociale implicaties hiervan voor de regio, is besproken.
Advertenties