Pollack-Beighle: Caricom-voorstel voor zachte leningen
10 May 2020, 08:27
foto
Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en haar team tijdens een videoconferentie met collega's uit de regio. (Foto: NII)


Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft de aandacht van Caricom gevraagd over de impact van de Covid-19 pandemie op de buitenlandse betrekkingen. Alle landen moeten toegang hebben tot de broodnodige medische apparatuur en verbruiksartikelen om deze uiteindelijk in te zetten in de strijd tegen Covid-19. Om de crisis efficiënt en effectief te kunnen aanpakken heeft de Caricom een voorstel ingediend bij de internationale financiële instellingen en wereldleiders voor zachte leningen en kwijtschelding van schulden.

De minister heeft deelgenomen aan de Twenty-Third Meeting of the Council for Foreign and Community Relations (Cofcor), die via videoconferentie is gehouden op 7 en 8 mei. De Caricom-bewindslieden hebben zich gebogen over de gevolgen van de Covid-19 pandemie op de buitenlandse betrekkingen, de samenwerkingsverbanden met andere partners, waaronder Engeland na het uittreden uit de Europese Unie, Verenigde Staten van Amerika, Cuba, Europese Unie, Latijns-Amerika en Afrika, Noorwegen en Canada.

De CARICOM lidlanden hebben unaniem de waardering uitgesproken over de ondersteuning van Cuba aan de regio in de strijd tegen de Covid-19 pandemie. Suriname heeft daarbij benadrukt het belang van het opheffen van de sancties tegen Cuba, hetgeen is ondersteund door de overige lidlanden, meldt Buitenlandse Zaken, via het Nationaal Informatie Instituut.

De vergadering heeft erop aangedrongen dat de Caricom haar belangen c.q. standpunten op internationale fora gecoördineerd doet plaatsvinden, in het bijzonder wanneer het gaat om gevoelige sociale kwesties. Suriname heeft voorgesteld om de groep van Caricom ambassadeurs gevestigd bij de Verenigde Naties te New York hiervoor te mandateren.

De minister deed ten slotte een oproep aan haar collega’s om namens Caricom een waarnemersmissie te zenden naar Suriname met het oog op de aankomende verkiezingen op 25 mei.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April