Guyana: 108 stembussen geteld, nieuwe aanklachten verschillen
09 May 2020, 15:50
foto
Stembussen worden uit de containers gehaald. (Foto: Gecom)


Drie dagen na het begin van de nationale hertelling van de stemmen van de verkiezingen die op 2 maart zijn gehouden, zijn tot en met vrijdag in totaal 108 stembussen geteld. De Guyana Elections Commission (Gecom) begon woensdag met de hertelling waar aanvankelijk 25 dozen werden verwerkt; op donderdag werden nog eens 40 dozen geteld en op vrijdag 43.

Vrijdag werden tien stembussen geteld in Kiesdistrict 1; tien uit Kiesdistrict 2; uit Kiesdistrict 3 werden 11 geteld en van Kiesdistrict 4 waren dat er 12. Dit brengt het totaal aantal dozen dat tot nu toe is geteld op 108; dit is ongeveer 5% van de 2.339 dozen die worden heropend en geteld in het hertellingsproces. Maar bij deze tellingen zijn er dagelijks beschuldigingen van discrepanties.

De door de regerende APNU + AFC benoemde commissaris Vincent Alexander beweerde dat er één doos was met meer stemmen dan het aantal doorgestreepte personen. Alexander zei dat dit neerkomt op een ernstige discrepantie die door Gecom moet worden aangepakt.

Maar zijn collega-commissaris Sase Gunraj zei dat hij meende dat daar een verklaring voor zou kunnen zijn. Hij zei dat wanneer het proces is voltooid, het aantal stemmen in die doos van belang is. "Die stemmen zitten in de doos, dus het moet ergens vandaan komen, waar komt het vandaan?", vroeg Gunraj.

Irritaan Ali, de presidentskandidaat van de Progressive Party van de People's Progressive Party, reageerde ook op de kwestie en opperde dat er mogelijk stemmen in een doos waren die niet afkomstig waren van de personen op de lijst. Hij zei dat de stemmen afkomstig zouden kunnen zijn de orde-diensten die met elkaar vermengd waren of van personen die met een werkvergunning stemden.

Ali beweerde dat de nummers al waren afgetekend door belanghebbenden en dat er een geldige verklaring moet zijn. Er waren verschillende andere claims van discrepanties door partijagenten die aan het proces deelnamen.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April