Start School TV 
09 May 2020, 07:52
foto


De aanpak van het coronavirus dwingt ook in het onderwijs tot ongekende maatregelen. Het doet op een indringende manier beseffen hoe belangrijk de pedagogische relatie en het contact tussen leraar en leerling is om onderwijs tot stand te brengen, hoe belangrijk structurering en effectieve didactiek zijn, en bovenal hoe belangrijk de school als fysieke ontmoetingsplek is – om te leren en in sociaal opzicht.

De eerste ervaringsbevindingen geven aan dat het sluiten van de scholen in Suriname ongelijkheid in onderwijskansen vergroot. Deels is dit een verschijnsel wereldwijd. Terwijl alle ouders het belangrijk vinden dat hun kinderen het schoolwerk bijhouden, krijgen kinderen met een bevoorrechte achtergrond veel meer steun van de ouders en hebben ze meer middelen (bijvoorbeeld een eigen computer) om thuis te studeren. Verschillen in ouderlijke ondersteuning, huiselijke omstandigheden en de verder gelegen districten worden gedreven door het vermogen om te helpen: ouders met een hogere opleiding voelen zich veel beter in staat om hun kinderen te helpen met schoolwerk dan laagopgeleide ouders, beschikbare faciliteiten o.a ICT. In Suriname nemen de verschillen tussen kinderen groter naarmate de kinderen langer van school worden gehouden.

Mooie ervaringen met een kleine pilot
De coronacrisis is een enorme belasting voor het onderwijs dat het de laatste jaren al niet makkelijk had. Leraren, interne begeleiders en schoolleiders hebben in recordtijd alles uit de kast getrokken om de lessen zo goed mogelijk te laten doorgaan. Inspanningen die voor de toekomst – post-corona – een schat aan ervaringen en goede leermomenten kunnen opleveren. Leermomenten die niet alleen nuttig zijn in perioden waarin scholen geheel of gedeeltelijk gesloten zijn, maar die ook als reflectie dienen op het onderwijs als geheel. Wat is essentieel? Wat is niet nodig? Wat kan anders? Daarbij kun je denken aan de rol en de frequentie van toetsen, zelfstandig werken, samenwerken, de verhouding tussen kwalificatie, socialisatie etc.

School TV is een initiatief van VHP, de Orange Media Groep (OMG), Dragon1 en de BVL/ALS en is zeker een vorm van afstandsonderwijs waarbij uitleg wordt gegeven over een stukje leerstof en je kunt degelijk oefeningen doen. 
De ervaringen met de ontwikkeling van een aantal lessen voor leerlingen van de basisschool zijn positief. Dat bevalt wel de bevlogenheid van de leraren die komen uit de BVL/ALS groep. We hebben gewerkt aan lessen in de vakken rekenen en taal voor de examenklassen op de basisschool. We gaan spoedig deze week een aanvang maken met de uitzendingen op de TV. De mate van interactie met de leerlingen is minder, maar daar kan je ook veel aan doen. In Suriname is de beschikbaarheid van TV’s in de huizen groter dan het aantal laptops. Met school TV bereik je een grotere doelgroep. 
De eerste uitzending was te zien op dinsdag 5 mei. Op dinsdag 12 mei wordt de tweede les uitgezonden op kanaal 14.1.

Contact met leerlingen en leerkrachten
Het is in deze tijden lastig om als leerkracht contact te hebben en te houden met de leerlingen. Hoe weet je als leraar hoe het de leerlingen vergaat? Hoe kom je daarachter? Was voorheen één blik voldoende, moeten leraren het nu stellen met … ja wat eigenlijk? Het lukt niet meer om te zien waar leerlingen mee bezig zijn tijdens de les. Veel van de signalen die leerkrachten voorheen kreeg en op basis waarvan ze een inschatting konden maken over hoe het hun leerlingen vergaat, ontbreken nu. School TV kan dit deels opvangen. We kunnen hopen dat het contact snel weer optimaal hersteld kan worden. Niettemin verwachten we dat er nu ervaringen worden opgedaan door leerkrachten (en ouders en leerlingen), die de moeite waard zijn om te delen. Waarin het ondanks de afstand wel lukt om te zien wat er bij leerlingen speelt, in het begeleiden van het leren op afstand, in het onderhouden van contact met leerlingen. En waardoor leerlingen zich gezien voelen. En ook ervaringen waarin dat geprobeerd is, maar niet gelukt is, zijn de moeite van het delen waard!

Interessante vragen zijn. Wat deed je als leerkracht op afstand anders dan anders, in welke hoedanigheid in welke context, met welke leerling(en) en waar ging het over? Hoe heb je het aangepakt? Wat was de intentie van de leerkracht? Met welk doel? Wat wil(de) je als leerkracht, mis(te) je als leerkracht en wat willen de leerlingen, wat missen zij? Wat was de reactie? Wat was of is het effect? Wat is of was het verschil dat het verschil maakt? Zie je als leerkracht hierbij bijvoorbeeld verschillen tussen jongens en meisjes? 

Leerkrachten en leerlingen kunnen hun ervaringen delen over inhoud van de uitzendingen van School TV op 7657560. 
dr. Henri Ori 
Advertenties