Defensie en Wi Uma! Fu Sranan gaan samenwerking aan
09 May 2020, 09:48
foto
Minister Ronni Benschop van Defensie tekent overeenkomt met Wi! Uma Fu Sranan. (Foto: NII)


Het ministerie van Defensie en de Agrarische Coöperatieve Vereniging Wi! Uma Fu Sranan (WUFS) hebben ter vergroting van de productie en verwerking van cassave, een raamovereenkomst getekend. Partijen zijn deze samenwerking aangegaan ter stimulering van de productie en verwerking van cassave ten gunste van beide organisaties. 

Het Nationaal Leger zal ondersteuning bieden aan WUFS met mankracht en machines. WUFS zal het Nationaal Leger ondersteunen in de maandelijkse behoefte aan minimaal 50% lokaal geproduceerde voeding. WUFS zal cassavepuree leveren aan het leger ter vervanging van 40% tarwemeel in hun dagelijkse broodproductie. Verder zal WUFS een pilotproject opzetten waarbij uit cassaveresten veevoer zal worden geproduceerd voor de kippenkwekerij van het Nationaal Leger, meldt het Nationaal Informatie Instituut. 

Binnen de raamovereenkomst zal het agrarische bedrijf van het Nationaal Leger zijn productie verder uitbreiden en de teelt van cassave verhogen, waarbij WUFS de cassave zal afnemen en verantwoordelijk is voor de verdere verwerking van de cassave tot eindproducten. Conform de raamovereenkomst staat WUFS garant voor een intensieve betrokkenheid van vrouwelijke landbouwers bij de levering van grondstoffen voor verdere verwerking. Het creëren van meer werkplekken voor sociaal zwakke vrouwen is een essentieel onderdeel van de samenwerking.

Deze samenwerking past totaal binnen het voornemen welke de regering heeft uitgesproken tijdens de jaarrede op 30 september 2019 ter bevordering van een welzijnssamenleving voor duurzame economische groei. Het ministerie van Defensie zegt invulling te geven aan het voornemen van de regering en ondersteunt activiteiten die bijdragen aan verbetering van de sociaaleconomische omstandigheden van de burgers en past in het beleid om het Nationaal Leger om te vormen tot een ontwikkelingsleger.
Advertenties