Ontevreden bushouders willen concrete antwoorden
08 May 2020, 22:37
foto
Ontevreden leden van de Particuliere Bushouders Organisatie hebben voor de negende keer geprotesteerd tegen uitblijven van hun vergoeding. Zij willen aanpassing van de tarieven na opheffing van de lockdown-periode. (Foto: Raoul Lith)


Ontevreden bushouders hebben zich vandaag voor de negende keer sinds de stopzetting van het bus- en boottransport op 20 maart, verzameld bij het hoofdkantoor van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). Zij vragen al bijna anderhalve maand aandacht voor het aanpassen van tarieven, uitbetaling van achterstallige brandstofcompensatiegelden over de periode januari tot en met maart 2020 en een sociale vergoeding voor het overbruggen van de lockdown-periode, waarin zij niet hebben gereden. 

“Tot nu toe hebben we niks gekregen, we hebben zelfs een petitie ingediend bij het Kabinet van de President,” zegt woordvoerder Faizel Bholai. Er zijn kopieën hiervan gestuurd naar het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), De Nationale Assemblee en de PLO. Dit heeft volgens hem nog steeds niet het gewenste resultaat opgeleverd. “We zijn al moe van het wachten. We willen van het bestuur concrete antwoorden krijgen en weten hoe en wat verder," zegt Bholai. 

De bushouders hebben maandenlang brandstofcompensatie voorgeschoten, het moet geen probleem zijn om het terug te krijgen van de regering, vindt hij. "Vanwege de lockdown-periode hebben we nu geen inkomsten en krijgen geen vergoeding", benadrukt Bholai. "Toen het besluit was genomen voor de lockdown waren wij de eerste groep die hieraan heeft meegewerkt".  Hij vraagt zich af waarom het maanden moet duren voordat zij worden uitbetaald. 

De woordvoerder van de actiegroep geeft aan dat er al tien jaar geen tariefaanpassing is geweest op de verschillende routes. Als voorbeeld haalt hij de stadsroute aan waarvoor nog steeds SRD 1.85 per rit wordt betaald. Na de lockdown-periode willen de buschauffeurs tegen het voorgestelde nieuwe tarief van SRD 3.85 in de stad rijden, op basis van een koers van SRD 8.50. De koers was toen SRD 2.80 en is nu boven de SRD 14.00. Ze kunnen hun bussen maar ook hun geen gezinnen hierdoor niet onderhouden, stellen zij. De PLO moet achter de actiegroep staan zodat de vergunningen niet worden ingetrokken wanneer de lockdown opgeheven wordt zegt Bholai. 

Ravienkoemar Bajnath, adviseur van de PLO, geeft aan dat er nog geen geld voor compensatie is gestort op de rekening. De PLO en het ministerie van OWT&C hebben alles reeds in orde voor de uitbetaling van de lockdown gelden. Dit is iets van de regering, zegt Bajnath. De president moet nog een besluit nemen over hoe en welke groepen hier in aanmerking voor komen. Hij is het eens met Bholai dat bushouders hiervoor opkomen en ook dat de tariefaanpassing moeten komen. Bajnath geeft aan dat PLO voorzitter John Mahadewsingh niet aanwezig kon zijn vanwege bijzondere omstandigheden.

Bholai heeft de bushouders en buschauffeurs opgeroepen zich maandag massaal aan te melden bij de PLO. Hij eist dat het bestuur van de PLO zich inzet om zaken van de bushouders te realiseren vóór maandag. “Wij willen niets meer horen van boodschap doorgeven en wachten. We willen directe actie zien van het bestuur”.

Raoul Lith
Advertenties