Biza: OKB uit zich steeds bij de media
08 May 2020, 10:27
foto


De verkiezingsorganisatie betreurt het dat het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) steeds kiest om zich te uiten bij de media, terwijl gisteren in een schrijven is gevraagd om reactie binnen twee dagen. Berichten als deze werpen namelijk een onnodige schaduw op de aankomende verkiezingen met alle gevolgen van dien, zegt Binnenlandse Zaken (Biza) in een persbericht. 

Aan de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen, heeft Biza op 5 mei, voorstellen van Covid-19 maatregelen bij verkiezingen gepresenteerd, met de bedoeling deze te becommentariëren. De maatregelen zijn in samenwerking met Volksgezondheid en het Covid-19 Managementteam tot stand gekomen. Ze worden nodig geacht, zodat 25 mei geen Covid-19 spreidingsrisico vormt in Suriname. 

Kiezers moeten veilig kunnen stemmen, maar eenieder werkzaam op een stembureau, moet veilig zijn. De door het Covdig-19 Managementteam gestelde veilige afstand van 2 meter zou niet in acht genomen kunnen worden op de stembureaus. Op een stembureau kunnen zich tegelijk namelijk maximaal 16 personen bevinden. 10 stembureauleden, 1 OKB-toezichthouder, 2 politieke waarnemers en 3 kiezers.

Ten minste 1,5 meter veilige afstand houden is toen goedgekeurd. Zelfs met deze afstand is het passen en meten om de stembureaus zo goed mogelijk in te richten. De oppervlakte van de ruimte waarin stembureaus meestal worden ondergebracht, bieden veelal die gelegenheid niet. Het voorstel is daarom gedaan om de gebruikelijke 2 politieke waarnemers en de toezichthouders van OKB, buiten het stemlokaal te plaatsen. Dit zou zodanig gebeuren, dat het zicht op alle handelingen in het stemlokaal goed te volgen is.

Tijdens de meeting heeft het grootste deel van de politieke partijen aangegeven met de plaatsing buiten grote moeite te hebben en dat als de ruimte het niet toelaat, ten minste de OKB-toezichthouder in het stemlokaal wordt geplaatst. Een andere optie die naar voren werd gebracht was om op elk stembureau camera’s binnen en een beeldscherm buiten plaatsen, zodat eenieder buiten het stemlokaal de handelingen in het stembureau goed kan volgen.

Met de feedback van de politieke partijen, wordt thans de laatste hand gelegd aan de Covid-19 maatregelen die op 25 mei 2020 zullen worden gehandhaafd, waarbij het voorstel om de OKB-toezichthouder in het stemlokaal te plaatsen, meegenomen wordt. Enerzijds omdat er groot draagvlak is hiervoor onder de politieke partijen en anderzijds omdat de tweede optie, behalve financieel, vooral teveel logistieke organisatie en extra mankracht zal vergen voor opzet, installatie en beveiliging.

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat over deze kwestie zij ook uit de media en van politieke partijen heeft vernomen. Aangezien journalisten ook gebeld hebben om commentaar, is er hierop gereageerd. Daarnaast is er ook een brief geschreven aan de minister van Biza. "Waarom heeft de verkiezingsorganisatie deze kwestie niet eerst met OKB besproken in plaats van met de politieke partijen. OKB is een belangrijke stakeholder. In het kader van transparantie is er gereageerd op de berichten". Van Dijk-Silos merkt op dat ook minister Mike Noersalim in de pers is getreden. Zij wacht de officiële reactie van Biza af op de brief. OKB zal het niet accepteren dat toezichthouders buiten plaats moeten nemen.      
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March