Hervormingen in het verschiet voor agrarische sector
08 May 2020, 08:31
foto
Stanley Koole van ACE Consultancy en minister Rabin Parmessar drukken elkaar de hand bij de ondertekening van de overeenkomst. (Foto: NII)


Verschillende onderdelen van de agrarische sector zullen worden gemoderniseerd, om hun concurrentievermogen te vergroten. De financiering van deze operatie zal gebeuren door het inzetten van het ‘Agricultural Competitiveness Program (SU-L1020).’ Het project moet leiden tot de verbetering van de capaciteit van de diensten op het gebied van diergezondheid, fytosanitaire dienst en voedselveiligheid en landbouwinnovatie.

Het project wordt gefinancierd door een lening met de IDB en beslaat verschillende componenten die zich onder andere zullen richten op de versterking van de diergezondheid, versterking van de fytosanitaire dienst en versterking van de voedselveiligheid. Bij de componenten zullen eveneens meegenomen worden de opleiding van personeel, uitrusting en input voor verschillende laboratoria.

Het streven is om eind 2021 het laboratoriumcomplex bouwkundig op te leveren, inclusief de nodige installaties van benodigde input (apparatuur, meubilair en deskundig kader). Het gaat in deze om het Residu Laboratorium, het Veterinair Laboratorium en het Clusterlaboratorium en zij zullen tevens moeten dienen als referentie-lab voor de regionale gebieden. Het clusterlaboratorium is voor ongeveer 30% afgerond en kan worden gezien als een "cluster" van laboratoria met verschillende onderzoeksverantwoordelijkheden zoals bodem- en zaadonderzoek gewasbeschermingsonderzoek, mycologie en entomologie.

Het Residulaboratorium is gespecialiseerd in het verlenen van diensten in de landbouwsector, waar groenten en fruit worden getest op de aanwezigheid van verboden bestrijdingsmiddelen, “residuen”.
Het Veterinair Laboratorium voert analyses uit op monsters van dieren en dierlijke producten. Door betrouwbare laboratoriumresultaten te leveren, wil het laboratorium bijdragen aan voedselzekerheid voor mens, volksgezondheid en de gezondheid van de dieren in Suriname.

De internationale aanbesteding voor de aantrekking van een consultant ten behoeve van het project voor de afbouw van het laboratoriumcomplex op het terrein van LVV, is gestart in 2019 en het consultantbedrijf ACE uit Suriname is hiervoor in aanmerking gekomen. Afgelopen donderdag is het contract met ACE Consultancy getekend door Stanley Koole en de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Rabin Parmessar, meldt het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April