India: Doden en honderden gewonden bij gaslek
07 May 2020, 21:39
foto
Slachtoffers van het gaslek bij de LG Polymers Plant worden in een pick-up vervoerd in Visakhapatnam, Andhra Pradesh, India. (Foto's: Reuters)


Minstens elf mensen zijn in India omgekomen bij een gaslek in een Zuid-Koreaanse fabriek die polystyreenproducten maakt. Honderden mensen zijn ziek geworden en werden bewoners uit nabij gelegen dorpen geëvacueerd.

Het ongeval vond ongeveer 14 km landinwaarts van de stad plaats aan de oostkust van Visakhapatnam, in de deelstaat Andhra Pradesh. Het gaat om een fabriek van LG Polymers, een afdeling van de grootste petrochemische fabrikant van Zuid-Korea, LG Chem Ltd.

Srijana Gummalla, commissaris van de Greater Visakhapatnam Municipal Corporation, zei dat gas uit styreen, één van de belangrijkste grondstoffen in de fabriek, lekte in de vroege ochtenduren, toen families in de omliggende dorpen sliepen.

De 23-jarige Yashwanth Saikumar Ambati, die op ongeveer 300 meter afstand van de plant woont, zei dat hij rond 04.30 uur wakker werd door een sterke geur. "Ik ging weer slapen en werd rond zes uur wakker, omdat de geur sterker werd. Mijn ogen jeukten en ik voelde me suf, licht in het hoofd en een beetje buiten adem”, vertelde hij aan persbureau Reuters, eraan toevoegend dat buren ook klaagden over oogirritatie en buikpijn.

In een verklaring uit Seoul zei LG Chem dat het gas dat bij het lek vrijkomt bij inademing misselijkheid en duizeligheid kan veroorzaken. Het stelde dat het probeerde de slachtoffers zo snel als mogelijk te laten behandelen.

Een video van Reuters-partner ANI die later op donderdag werd gemaakt, toonde aan dat hulpverleners in het gebied zich haastten om slachtoffers te helpen, van wie sommigen lusteloos en gedesoriënteerd leken. Een aantal slachtoffers lag bewusteloos op straat, terwijl vrijwilligers hen uitwaaiden en anderen hen naar de ambulances droegen.

Een woordvoerder van LG Chem in Seoul zei dat het lek werd ontdekt door een nachtarbeider en onder controle is gebracht. Volgens zowel de woordvoerder van het bedrijf als Gummalla, werd de fabriek heropend nadat India een landelijke afsluiting had opgeheven die op 25 maart was opgelegd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen.

Het incident van donderdag bracht slechte herinneringen terug aan een gaslek in een fabriek van het Amerikaanse chemiebedrijf Union Carbide dat in 1984 duizenden mensen in de Indiase stad Bhopal heeft gedood. "Ik bid voor de veiligheid en het welzijn van iedereen in Visakhapatnam", zei premier Narendra Modi in een tweet.

S.N. Pradhan, directeur-generaal van de National Disaster Response Force, zei dat er minstens 11 waren omgekomen, nadat ongeveer 1.000 mensen die in de buurt van de fabriek woonden, werden blootgesteld aan het gas.

Al struikelend weglopen
B.V. Rani, een belastingambtenaar in het district, zei dat ze rond 4 uur 's nachts werd gebeld door een politieagent in de buurt van de faciliteit, die in paniek klonk. 'Hij vroeg me om meteen naar de plek te komen', zei Rani tegen Reuters. Toen Rani daarheen ging, zag ze dat mensen bewusteloos lagen in het dorp naast de 60 hectare grote locatie van de plant. "Ik heb persoonlijk meer dan vijftien mensen geholpen om bij een ambulance te komen die hadden geprobeerd weg te rennen uit het dorp, maar na een paar meter waren ingestort", zei ze.

Slachtoffers van het gaslek bij de LG Polymers Plant worden in een ambulance vervoerd in Visakhapatnam, Andhra Pradesh, India. (Foto: Reuters)

Ten minste één kind was onder de doden, vertelde een politieagent op de locatie aan ANI, wiens video liet zien dat ten minste twee andere kinderen in een ambulance werden getild. Tussen 300 en 400 mensen werden in het ziekenhuis opgenomen, vertelde Swarupa Rani, een assistent-commissaris van politie in Visakhapatnam, aan Reuters. Nog eens 1.500 mensen waren geëvacueerd, voornamelijk uit een naburig dorp. Gebieden binnen een straal van ongeveer 3 kilometer van de fabriek werden geëvacueerd, zei hij, terwijl de hulpdiensten van deur tot deur gingen om ervoor te zorgen dat niemand achterbleef.

 

Top petrochemische maker
Chief Minister Jagan Mohan Reddy van de deelstaat Andhra Pradesh zei in een televisietoespraak dat het gaslek zich voordeed, omdat grondstoffen voor een lange periode waren opgeslagen.

De deelstaatregering zal de families die zijn omgekomen 10 miljoen roepies (US$ 131.900) vergoeden. Er komt ook een commissie om de oorzaak van het ongeval te onderzoeken, aldus P.V. Ramesh, senior assistent van de eerste minister. "Er is duidelijk iets misgegaan", zei Ramesh tegen Reuters. "Niemand zal worden gespaard."

Het prijsaandeel van LG Chem sloot donderdag bijna 2% lager, in een markt in Seoul die grotendeels horizontaal verhandeld was. LG Chem, de grootste petrochemische fabrikant van Zuid-Korea, verwierf de fabriek in 1997 en richtte LG Polymers India Private Limited (LGPI) op, volgens een bedrijfswebsite. De fabriek van LG Polymers maakt polystyreenproducten die worden gebruikt bij de productie van elektrische ventilatorbladen, kopjes en bestek en containers voor cosmetische producten zoals make-up.

"LG Polymers is een multinational met een goede reputatie en het is triest dat het incident zich in hun fabriek heeft voorgedaan", zei Reddy in een verklaring op de televisie.
Advertenties