Oost-Afrika zwaar getroffen door overstromingen
07 May 2020, 17:27
foto
Mensen zijn uit hun huizen verdreven toen rivieren over hun oevers traden. (Foto: AFP)


Overstromingen door recente zware regenval hebben in Oost-Afrika meer dan 260 mensen gedood. Kenia is het zwaarst getroffen, waarbij de regering 194 doden heeft geregistreerd. In Rwanda zijn 55 mensen omgekomen en hebben overstromingen in Somalië 16 levens geëist. In Oeganda hebben hoge waterstanden naar schatting 200 patiënten in een ziekenhuis  opgesloten.

Oost-Afrikaanse landen zijn ook getroffen door een invasie van sprinkhanen en Covid-19. De autoriteiten in Kenia hebben mensen in sommige van de getroffen gebieden verteld dat ze zich moeten verwijderen van "potentieel gevaar". Het water heeft ook 8.000 hectare gewassen en een vitale infrastructuur weggespoeld, zei de regering.

Meteorologen voorspellen dat de hevigere regen dan normaal in mei zal voortduren.Het regenseizoen duurt normaal gesproken tot juni. In Rwanda stierven mensen als gevolg van aardverschuivingen in het bergachtige noordwesten van het land. Huizen, wegen en gewassen werden allemaal vernietigd en honderden zijn dakloos.

Oeganda
In het westen van Oeganda trad een rivier over zijn oevers waardoor mensen voor de veiligheid naar de stad Kasese vluchtten. In het nabijgelegen Kilembe-ziekenhuis proberen reddingswerkers de gevangen patiënten te bereiken en naar een kerk te brengen.

Sommige gemeenschappen in de buurt van het Victoriameer moesten gedwongen verhuizen naar tijdelijke onderkomens.

De afgelopen weken hebben de waterstanden in het Victoriameer een ongekende hoogte bereikt, waardoor kustgemeenschappen hun huizen moesten verlaten. Er stond erosie langs de rivier de Nijl, die wordt gevoed door het meer.

Vorige maand leidde een enorm drijvend eiland met losse vegetatie tot een landelijke stroomstoring in Oeganda nadat een turbine in een waterkrachtcentrale was verstopt.

Eind vorig jaar hebben door regen veroorzaakte rampen, waaronder overstromingen en aardverschuivingen, minstens 250 mensen gedood en ongeveer drie miljoen mensen in Oost-Afrika getroffen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April