Mexico krijgt beademingstoestellen van de VS
07 May 2020, 09:34
foto
Particuliere ziekenhuizen in Mexico-Stad zeggen dat ze overspoeld zijn met hulpaanvragen. (Foto: EPA)


Mexico heeft een groot aantal medische beademingstoestellen uit de VS verwelkomd. De apparatuur is voor de behandeling van Covid-19-patiënten, zegt de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marcelo Ebrard. De 211 machines zijn gekocht bij een Amerikaanse firma na een informele overeenkomst tussen de leiders van de buurlanden medio april. Vorige week zeiden verschillende ziekenhuizen in Mexico-Stad dat ze patiënten zouden afwijzen vanwege een gebrek aan apparatuur.

President Trump heeft de VS eerder 'de koning van de beademingstoestellen' genoemd. Hij zei begin april dat de VS eind juni 110.000 beademingstoestellen zou hebben. Hij zei destijds ook dat sommige machines naar landen konden gaan die 'hoge nood' hadden voor de toestellen.

Volgens de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador stemde Trump ermee in om in april 1.000 van die toestellen aan Mexico te verkopen, met de optie om meer te kopen, toen ze elkaar in april telefonisch spraken. De zending van dinsdag kwam van Hamilton Medical en elk beademingstoestel werd gekocht voor tussen de US$ 16.000 en US$ 24.000, merkte Ebrard op. Hij was ingenomen met de zending en zei dat "in tijden van tegenslag je weet wie je vrienden zijn". Hij voegde eraan toe dat er "ten minste zes vluchten" vanuit de VS zouden zijn om verdere uitrusting te leveren.

President López Obrador zei op zijn dagelijkse persconferentie dat hij van plan was de VS in juli te bezoeken om president Trump te bedanken "voor de hulp die we hebben gekregen bij het aanpakken van de pandemie". De betrekkingen tussen de twee leiders werden gedomineerd door het aandringen van president Trump dat er een muur nodig is om grensoverschrijdende migratie aan te pakken en dat Mexico de muur betaalt, iets wat de Mexicaanse regering zegt niet te zullen doen.

De grens tussen de twee buren is tijdelijk gesloten voor alle niet-essentiële reizen om de verspreiding van het virus tegen te gaan. De VS heeft ook gebruik gemaakt van noodbevoegdheden om de verspreiding van het virus te vertragen om duizenden migranten zonder papieren de grens over te zetten.

De VS heeft het hoogste aantal bevestigde infecties ter wereld - meer dan 1,2 miljoen - en meer dan 70.000 doden. Mexico heeft een veel lager aantal infecties - 26.000 bevestigde gevallen en 2.507 sterfgevallen. Het heeft echter een zeer laag aantal tests uitgevoerd en de regering zei zondag dat statistische modellering het werkelijke aantal gevallen op meer dan 104.000 zou brengen.
Advertenties