Salaris en vakantiegeld personeel FAI verlaat betaald
06 May 2020, 17:31
foto


Het personeel van bananenbedrijf FAI NV heeft het vakantiegeld en salaris wat verlaat ontvangen. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij vraagt eenieder van het bedrijf, begrip voor de verlate uitbetaling maar hij doet er alles aan dat elke werknemer krijgt waarop men recht heeft. De vakantiegelden zouden in maart uitbetaald moeten worden. De afgelopen maand is er veel communicatie geweest tussen het ministerie van LVV en Financiën hieromtrent. Na het administratief proces is het geld gestort op de rekeningen van het personeel van FAI, zegt het ministerie. 

De werknemers van FAI worden betaald volgens een prestatiesysteem. Dit houdt in dat het basissalaris wordt aangevuld met een prestatiecomponent. De salarissen maken 35% deel uit van de operationele kosten van het bedrijf. Hiernaast moet er ook betaald worden voor diverse inputs z.a. mest, verpakkingsmateriaal, onderhoud van de kabelbanen en de bespuiting en besproeiing met landbouwvliegtuigen.

De overheid heeft een aantal jaren geleden besloten het bedrijf te privatiseren. Echter is nu gebleken dat dit niet heeft geresulteerd in het gezond krijgen van het bedrijf. Het Belgisch bedrijf Univeg dat het management voerde, is plotseling vertrokken met achterlating van torenhoge schulden en achterstallige betalingen aan het personeel. Nu is het bedrijf weer in handen van de overheid, die het op zich heeft genomen om het draaiende te houden en verder te ontwikkelen. 

Het Covid-19 virus heeft mensen bewust gemaakt hoe belangrijk veilig geteeld voedsel is en er is een positieve groei waar te nemen. De vraag hiernaar en in banaan neemt steeds meer toe. LVV zegt daarom samen met de private sector vanaf het begin ingespeeld te hebben in de voedselvoorziening en er is belangstelling voor groente en fruit. Vanuit de regio is onder meer bij Trinidad een toenemende trend waar te nemen.

Rond eind februari heeft de minister van LVV met enkele betrokkenen in de agrarische sector een bezoek gebracht aan Barbados en na een relatief korte periode, op 1 mei, zijn er containers met bananen verscheept naar het eiland. De nieuwe markt van Barbados is aantrekkelijk en er zijn goede afspraken gemaakt, zegt LVV. Vanwege Covid-19 kunnen zaken echter nog niet goed ter hand worden genomen.

In de afgelopen maanden heeft FAI het geld nog niet kunnen opbrengen om diverse zaken te realiseren. Er zijn veel achterstanden, de afzetmarkten zijn verwaarloosd, niet betaalde claims en met het managementteam zijn deze kwesties op een rij gezet. Stap voor stap lukt het om zaken te kunnen realiseren. De minister heeft vertrouwen in het lokale management en de medewerkers. Er is knowhow in Suriname. Door open en transparante communicatie met de opererende vakbonden en de medewerkers binnen het bedrijf, hoopt Parmessar dat eenieder goed is ingelicht en open staat voor de transformatie van het bedrijf, die sinds kort is ingegaan.

De bananenaanplant wordt gestaag opgevoerd en er worden ook al andere gewassen geplant zodat het bedrijf zich weerbaar kan maken tegen de klimaat- en marktinvloeden. Binnen niet al te lange tijd en met de ondersteuning van het managementteam, het personeel, de vakbonden en vooral de regering hoopt Parmessar dat FAI wederom een bedrijf wordt om trots op te zijn.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April