WHO: Handhygiëne belangrijk bij strijd tegen Covid-19
05 May 2020, 21:03
foto
Voedseltechnoloog Ricky Stutgard legt leerlingen van de Christiaan Davidschool uit hoe bacteriën werken. (Archieffoto)


Vandaag, 5 mei,  is het Wereld Handhygiëne Dag. Handhygiëne speelt een cruciale rol in de strijd tegen Covid-19, benadrukt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het virus verspreidt zich voornamelijk via druppel- en contactoverdracht. Door besmette mensen en besmette objecten of oppervlakken aan te raken, kunnen handen virussen verspreiden. Ook bij het aanraken van andere oppervlakken en de mond, neus of ogen bij aanraking. Dat scholieren in de afgelopen jaren zijn getraind om hun handen op de juiste manier te wassen, werpt nu zijn vruchten af, zegt microbioloog en voedseltechnoloog Ricky Stutgard. Samen met Intermed Caribe is hij al jaren de motor achter het handenwassentoernooi. 

De wereldwijde handhygiënecampagne van de WHO met als thema SAVE LIVES: Clean Your Hands mobiliseert daarom mensen over de hele wereld om de de bewustwording over handhygiëne in zorginstellingen te vergroten en zo de gezondheidszorg te beschermen. Ook in Suriname is de bewustwording over een goede handhygiëne in de afgelopen jaren vergroot, zegt Intermed Caribe.  

Verschuiven scholentoernooi
Door de lock-down zal de scholenwedstrijd niet meer rond 5 mei worden gehouden. Stutgard is echter geen voorstander van een algehele stopzetting van het toernooi. Juist nu, met Covid-19, is het belangrijk dat de kinderen en volwassenen leren hoe zij op de juiste manier hun handen moeten wassen. Het Intermed Caribe Handenwassen Scholentoernooi zal daarom gewoon doorgaan, al is het op een later tijdstip, benadrukt Stutgard. Volgens de WHO is een handwassysteem met zeep een fundamenteel onderdeel van gezonde scholen. Uit cijfers van deze internationale organisatie blijkt onder meer dat handenwassenprogramma’s op school het ziekteverzuim met maar liefst 54% verminderen.

Het nut van handenwassenprogramma’s is tijdens de huidige Covid-19 pandemie meer dan duidelijk, stelt de microbioloog. Stutgard benadrukt de noodzaak om er een goede hygiëne op na te houden. Op deze manier zal het virus zich niet onnodig verspreiden. Stutgard heeft in de afgelopen 11 jaren meer dan vijftienduizend kinderen getraind in handenwassen. Het gaat voornamelijk om leerlingen van basisscholen. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April