Bezint eer gij begint
05 May 2020, 18:30
foto


De pinksterbeweging, ook wel aangeduid als het pentecostalisme, is een christelijke stroming die ontstond aan het begin van de 20e eeuw binnen protestantse kerkgenootschappen. De omvang van deze groeiende beweging werd aan het begin van de 21e eeuw geschat op 400 miljoen aanhangers, inclusief de nauw verwante charismatische beweging. Ook in Suriname is de groei van deze organisaties geen uitzondering. In wijken zijn er soms meer dan een  pinkstergemeente per wijk. Ik heb zelf gevallen meegemaakt waar er meer dan drie gemeenten in dezelfde straat zijn. Maar de afgelopen tijden is niet alleen het aantal volle-evangeliegemeenten toegenomen, ook zijn er samenwerkingsovereenkomsten aangegaan met politieke partijen.

Onlangs is zelf een voorganger van een gemeente overgegaan tot het oprichten van een politieke partij. Maar wat is de oorzaak van deze veranderde inzichten. Heeft dit zijn oorsprong in de slechte sociaaleconomische toestand waardoor gemeenteleden niet meer in staat zijn hun financiële bijdrage aan de gemeente te voldoen, zodat voorgangers genoodzaakt zijn te zoeken naar andere financiële bronnen om in hun dagelijks onderhoud te kunnen voorzien? Of  is het puur het werven van macht?

De ontwikkelingen in de wereld vinden op rap tempo plaats, Suriname is geen eiland en is onderhevig aan deze veranderingen. Na de verkiezing van 25 mei 2020, worden de gekozen Assembleeleden meer dan ooit hiermee geconfronteerd. Aan de aspirant-DNA-leden van de (volle-evangelie) gemeenten wil ik de volgende vragen stellen.

- Als jouw partij over een wet in het parlement moest stemmen die indruist tegen je geloof en principes, bijvoorbeeld de aanname van de wet: Lesbische, Gay, Biseksuele en Transgender ( LGBT)rechten, om deze groep van burgers  gelijke rechten te geven, wat zal je stemgedrag zijn? Zal je voor stemmen, omdat partijdiscipline je daartoe verplicht, tegen stemmen omdat jouw kerkorde je dat verplicht, onthouden van stemmen of zal jij je verschuilen en de zaal  verlaten? Of vertegenwoordig jij deze groep Surinamers niet?

- Als je moet stemmen voor  een wet waar erkenning van het wintie geloof aan de orde is, wat zal je stemgedrag zijn. Want vóór stemmen betekent dat je tegen de Bijbelse principes bent, en dat is een gruwel in Gods ogen.

Het is geenzins mijn bedoeling deze groep gelovigen, die politiek tot hun ‘core business’ maken, bang te maken, maar dit is de politieke realiteit  Het feit dat je als voorganger fysiek deelneemt aan actie in de politieke arena, maakt je kwetsbaar. Je bent nu deel van het probleem en blootgesteld aan  kritiek en veroordeling. Politiek kent geen conditie. Belangen tellen. Wat is dan het belang van de voorganger om aan partijpolitiek te doen? Hoe zal dit trouwens zijn gebedsgedrag beïnvloeden? Politiek is een strijd van leven en dood. Het is een modderpoel waar een ieder die eraan meedoet, vroeg of laat zal worden opgelost en zichzelf de identificatie onmogelijk zal maken. Het parlement is 's lands vergaderzaal en geen gemeente waar ja en amen gebruikelijk is. Daar wordt hard aangepakt met alle gevolgen van dien.

Je bent niet meer de bewaarder, de herder waar men naar opziet, maar politicus die meedoet om politieke macht te werven. En dat is een terrein waar zelf de duivel zich niet op blote voeten wil en kan zich begeven. Dus! Bezint eer gij begint.

Robby Amain
Advertenties