Ingezetenen uit diverse landen worden teruggehaald
05 May 2020, 02:12
foto


Deze week worden diverse vluchten uitgevoerd om ingezetenen die gestrand zijn in het buitenland, terug te halen. Donderdag wordt een vlucht uit Belem uitgevoerd, waarbij 56 terug zullen keren. Uit Guyana zullen 13 personen worden vervoerd donderdag. Op dezelfde dag worden Cubanen die hier gestrand zijn, naar hun land vervoerd. Vanuit Cuba en Curaçao worden ingezetenen teruggehaald. Op vrijdag 8 mei zullen 220 tot 240 personen uit Nederland gerepatrieerd worden. Deze mededelingen werden maandag tijdens de Covid-19 persconferentie gedaan door Danielle Veira, directeur Nationale Veiligheid, en Luciano Truideman, directeur Buitenlandse Zaken. 

Hoewel er geen officiële Covid-patiënten zijn in Suriname, wil dat nog niet zeggen volgens directeur van Volksgezondheid, Cleopatra Jessurun, dat de maatregelen nu versoepeld kunnen worden. Zij wees erop dat juist in Zuid-Amerika het aantal gevallen toeneemt. Zij verwees naar de situatie in Brazilië. Zolang er geen medicijnen zijn of vaccin tegen Covid-19, zal er geen sprake zijn van normalisatie. Volksgezondheid spreekt niet van versoepeling, maar van aanpassing. Jessurun deelde mee dat er een survey zal worden gehouden om na te gaan hoe bewust Surinamers zijn over Covid-19. 

Het oosten van het land blijft een zorggebied, benadrukten NCCR-coördinator Jerry Slijngard, Veira en Jessurun. Van de twintig personen die getest zijn in het binnenland door een medisch team, zijn allen negatief. Nagegaan wordt welke mensen contact hebben gehad met personen uit Frans-Guyana. Er is een totale lockdown op de grensrivieren met Frans-Guyana en Guyana. Intussen is gestart met distributie van voedselpakketten. Veira merkte op dat door de zware regens er wat vertraging is opgetreden. 
Advertenties