Lockdown Dumped; Lang Leve het Volk!
04 May 2020, 22:46
foto


Wie naar de wegen heeft gekeken, zal allicht tot de conclusie komen dat de dagelijkse gang van zaken weer genormaliseerd is. Althans overdag. Niet in de avonduren tussen 20.00 en 06.00 uur, de periode van een door de overheid ingesteld uitgangsverbod, ook wel aangeduid met 'avondklok/lockdown', die redelijk wordt gehandhaafd.

Overdag zijn de dagelijkse files terug, politieagenten die het verkeer reguleren, de brug naar Commewijne en het oosten staat de hele dag weer vol, de normale aanrijdingen vinden weer plaats. Wat de oplettenden zal opvallen, is de afwezigheid in het straatbeeld van lijnbussen en schoolgaanden in hun herkenbare uniform. Vrachtwagens, aanduiding van economische activiteit, zijn ook wel enigszins terug.

Voorts zien we dat steeds meer winkelzaken normaal geopend zijn en dat het fenomeen van 'chillende' jongeren en ouderen bij supermarkten, op pleintjes, in tentjes langs de goot (zoals op Flora waar de president op bezoek was), terug zijn in het stadsbeeld. De overheidsrichtlijnen van het bewaren van 2 meters sociale afstand en het verbod van bijeenkomsten met meer dan 10 personen, heeft men kennelijk intussen ook maar in de goot gedumpt.

Ook politieke partijen maken zich behoorlijk schuldig aan het overtreden van de door de overheid vastgestelde Covid-19/ Corona preventieve maatregelen. Helaas moeten we constateren dat vooral de partij van de president zich in ernstige mate schuldig maakt aan deze overtredingen: bijeenkomsten met bijna 100 mensen, grote geruchtmakende en opgepakte groepen die door de wijken gaan, voetbalevenementen in buitenwijken (Pont/Frederikshoopweg), volgestouwde partybussen etc. 

Dan nu de vraag of het zo gek is dat allerlei mensen en groepen, regels van  de overheid c.q het Covid managementteam aan hun laars lappen?
De feitelijke situatie is, dat we nu geen besmette gevallen meer hebben uit het aantal van slechts tien en helaas een dode als gevolg van het Covid-19 virus. Suriname is dus corona-vrij! Ook weten we dat alle besmette gevallen te traceren waren als importgevallen en hoeven wij nu minder te vrezen voor besmetting. Daar deze informatie goed is doorgedrongen tot de burgerij, is duidelijk te zien in haar normaal gedrag tijdens daglicht. Dus daarom heeft de bevolking de 'daglicht preventie' gedumpt! Alleen het gedeelte waarbij men ‘s avond thuis MOET blijven, op straffe van arrestatie door de politie, is nog in praktische werking!

Het succes van beheersing van deze crisis is in belangrijke mate terug te vinden in de maatregelen die het Covid-19 managementteam heeft getroffen. Echter moeten we niet uit het oog verliezen dat de bevolking ook zeer meewerkend is geweest om de instructies steeds stipt te volgen. Een wisselwerking dus. 
Dat er gevaar dreigt vanuit het buitenland weten we ook wel; over onze landsgrenzen in Frans-Guyana, Guyana en Brazilië is het Covid-19 virus nog niet onder controle. De enige manier om het virus buiten te houden, is reizigers vanuit deze gebieden te weerhouden ons land binnen te komen. Dus: de grenzen hermetisch afsluiten. Helaas merken we dat de landsgrenzen vanaf de uitbraak van het virus in onze buurlanden weliswaar zijn bewaakt, maar verre van hermetisch afgesloten zijn.

Dat het leger niet effectief geweest is om zeker een maand geleden preventief posten op te zetten langs bekende illegale sluiproutes, is een grote misser. Nu is er een operatie gaande om te voldoen aan de noodzakelijke stap om de binnenkomst van eventueel besmette personen te weren. De totale 'lockdown' van de Marowijnerivier moeten we dus in dit kader zien. Het is ten zeerste aan te bevelen dat er ook een totale 'lockdown' komt voor de Corantijnrivier en de oever aan Surinaamse zijde. 

Wie de nieuwsberichten in Guyana gevolgd heeft, weet dat de Covid-19 situatie aldaar zeer zorgelijk is. Dus moeten wij ons ook veel zorgen maken dat er besmette personen naar Suriname komen. Er zijn twee gebieden op de grens tussen Suriname en Guyana die goed afgesloten moeten worden. Eerstens het gebied tussen South Drain en Molesoncreek (Guyana) tot en met de ‘Back Track' route bij Nanni-Clarasluis/Zeedijk en Skeldon/Springlands/63 Beach/Village (Guyana), bekend als smokkelgebied.                                                                        

Het tweede gebied betreft de omgeving Apoera/Washabo aan Surinaamse zijde en Orealla en twee ander kleine inheemse dorpen. Tussen deze dorpen aan weerszijde van de Corantijn is er altijd intensief contact geweest. De inheemsen uit dit gebied beschikken over boten waarmee ze een eigen verbinding onderhouden met het dicht bevolkte Skeldon/Springlands aan de monding van de Corantijn. Met enige verhoogde routine van ons leger op het water in combinatie met de politie te land zou het mogelijk zijn om de grenzen hermetisch af te sluiten.  

Eenmaal voldaan aan deze conditie, dan kunnen wij ons leven, onze werkzaamheden, verantwoordelijkheden etc. weer oppakken in een Covid-19 vrij Suriname, maar geen Covid-19 vrije wereld. De uitdaging is hoe wij in het geheel moeten functioneren zonder onze samenleving c.q. economie verder te verzwakken. Covid-19 zal nog rondhangen, maar de ontwrichtende preventie maatregelen kunnen niet even lang in stand blijven! Daarom nu: versoepeling van de maatregelen m.u.v voor de grensgebieden… de bevolking heeft uit zichzelf een deel van de maatregelen reeds versoepeld… Nu (gefaseerd) de rest vanuit de overheid!

Radjen Kisoensingh
Reacties: radjkisshpp@hotmail.com
Advertenties