Bewoners Perica heffen barricade schoorvoetend op
04 May 2020, 11:07
foto
Bewoners van het dorp Perica in het district Marowijne zijn voor de barricade op de Oost-Westverbinding gaan staan. Zij willen concrete toezeggingen over elektriciteit.


Bewoners van Perica hebben na een gesprek met districtscommissaris (dc) Kenya Pansa de barricade van de Oost-Westverbinding mopperend opgeheven. De mensen wilden concrete toezeggingen hebben over wanneer de uitbreiding van het elektriciteitsnet zal plaatsvinden. De dc zei dat er een stappenplan gemaakt zal worden, maar in eerste instantie namen de bewoners hier geen genoegen mee. 

Namens de bewoners legden Carmen Pinas en Sherida Hek uit dat slechts 15 huishoudens over stroom beschikken, terwijl het dorp 325 inwoners telt. Er is een grotere generator gebracht naar Perica afgelopen maand door minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen. Er is verder niks gebeurd, zegt Hek aan Starnieuws. Toen is er ook niet gezegd dat er een stappenplan gemaakt zou worden. 


Dc Kenya Pansa van Marowijne spreekt de mensen toe. 

De dc hield de mensen voor dat er ook trucks met voeding onderweg zijn voor het Lawagebied waar een totale lockdown is. Zij vroeg die trucks door te laten. De mensen bleven verhit en vormden een menselijke barricade. De bewoners vonden dat als ze de trucks zouden doorlaten, iedereen gewoon door zou rijden. Na enige tijd is besloten de barricade op te heffen. Aan beide kanten van de weg stonden er lange files. Mensen waren urenlang gestrand door de barricade. 

Priscilla Dawsa, ABOP-kandidaat in Paramaribo, heeft de mensen ondersteund bij de actie. Hek en Pinas benadrukken dat het niet om een ABOP-actie gaat, maar de bewoners hebben gisteren vergaderd en besloten de weg te barricaderen. Dawsa om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat zij in het weekend haar vader in Moengo heeft opgezocht. Zij was onderweg naar Paramaribo en kon niet verder door de barricade. Zij merkt op dat de regering geen beloften moet doen en deze niet moet nakomen. "Wanneer ik zie dat burgers opkomen voor hun rechten, ga ik ze altijd ondersteunen", zegt Dawsa. 


Truck met goederen bestemd voor het Lawagebied. 
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April