Venezuela: Acht doden bij 'inval' van huurlingen
04 May 2020, 13:09
foto
Leden van de Speciale Eenheid zijn bij de kust te zien, nadat de Venezolaanse regering op 3 mei 2020 zei dat er in Macuto, Venezuela, een mislukte aanval van "huurlingen" had plaatsgevonden. (Foto:Reuters)


De regering van Venezuela zei dat ze zondag een zee-inval door 'terroristische huurlingen' heeft verijdeld. De "huurlingen" zouden hebben geprobeerd het land binnen te komen met speedboten uit het naburige Colombia. Oppositieleiders hebben het verhaal afgedaan als een opgezet incident.

President Nicolas Maduro beschuldigt politieke tegenstanders vaak van pogingen om hem omver te werpen met de steun van Washington, dat heeft gezworen hem uit zijn ambt te dwingen door sancties die de olie-export van het OPEC-lid hebben lamgelegd. Critici van de regerende Socialistische Partij verwerpen dergelijke beschuldigingen vaak als stunts die worden gebruikt als excuus om tegenstanders van de regering vast te houden.

De groep landde zondag vroeg op de kust van La Guaira, ongeveer 32 kilometer van de hoofdstad Caracas, zei minister van Binnenlandse Zaken, Nestor Reverol, in een televisietoespraak. "Ze probeerden een invasie via zee uit te voeren, een groep terroristische huurlingen uit Colombia, om terreurdaden in het land te plegen en leiders van de revolutionaire regering te vermoorden", zei hij.

Oppositieleider Juan Guaido zei dat de regering de aandacht van recente gewelddadige gebeurtenissen probeerde af te leiden. Hij noemde een dodelijke gevangenisopstand op vrijdag en een bloedig bendegevecht in Caracas op zaterdagavond.

"Het regime probeert de aandacht af te leiden door een vermeend incident (in La Guaira) geplaagd door inconsistenties, twijfels en tegenstrijdigheden", zei het persteam van Guaido, dat door meer dan 50 landen wordt erkend als de legitieme leider van Venezuela, in een verklaring.

Diosdado Cabello, leider van de Socialistische Partij, zei dat acht mensen werden gedood en twee werden vastgehouden. Minister van Defensie, Vladimir Padrino, zei dat één van de speedboten tot zinken was gebracht en dat militaire schepen de kust afzochten op zoek naar overlevenden.

De beweringen van de regering van Maduro over de betrokkenheid van Colombia waren 'ongegrond', zei het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Ze zijn een poging om de aandacht af te leiden van 'de echte problemen waarmee het Venezolaanse volk leeft'.

Maduro heeft een economische crisis van zes jaar doorstaan, waardoor veel burgers niet in staat waren om basisvoedsel en medicijnen te krijgen. Bijna vijf miljoen mensen zijn het land ontvlucht.

De Verenigde Staten en tientallen andere landen hebben Maduro afgewezen na zijn betwiste verkiezingen van 2018, die volgens hen zijn vervalst. In plaats daarvan erkennen ze Guaido, het hoofd van de wetgevende macht van het land. Maar Maduro behoudt de steun van de strijdkrachten van het land en van landen als China en Rusland, die de Amerikaanse sancties zwaar hebben bekritiseerd.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March