Biza weerspreekt beschuldiging Brunswijk over fraude
04 May 2020, 01:01
foto


"Er is geen sprake van fraude bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Hiermee reageert het ministerie op de mededeling van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk die zei dat er gefraudeerd is bij het verstrekken van oproepingskaarten aan Paramaribo Zuidwest. Hij heeft aangekondigd een brief te zullen schrijven hierover naar de procureur-generaal. 

Alle activiteiten worden volgen Biza conform procedure afgewerkt. De afgifte van oproepingskaarten geschiedt volgens een specifieke procedure. Conform het print- en afhaalschema van de werkgroep Oproepingskaarten, zijn de kaarten voor Paramaribo Zuid-West op 22 april 2020 uitgeprint. De kaarten zouden op 24 april worden afgehaald. Paramaribo is een groot kiesdistrict met veel kiesgerechtigden en veel stembureaus. Na afronding van Paramaribo Noordoost, werd met het team van Paramaribo Zuidwest een afspraak gemaakt voor 20.00 uur. Samen met het team van Zuidwest en de medewerkers van de werkgroep Oproepingskaarten werd er tot ruim 2.00 uur in de ochtend gewerkt aan de controle van de kaarten. 

Aangezien het niet was gelukt om de controlewerkzaamheden af te ronden, werd met het team van Zuidwest afgesproken om op 25 april om 9.00 uur in de ochtend door te gaan. De medewerkers van CBB die al heel vroeg aan het werk waren, werden na de komst van het team van Zuidwest verplaatst naar de ruimte van CBB automatisering om door te gaan met hun werkzaamheden. Het team van Zuidwest en de medewerkers van de werkgroep Oproepingskaarten gingen in de CBB trouwzaal door met de controlewerkzaamheden, waarna de oproepingskaarten werden afgegeven. Het is nimmer zo geweest dat het team van Zuidwest alleen controle heeft uitgevoerd, zonder medewerkers van de werkgroep Oproepingskaarten, legt Biza uit. 

De afgifte van oproepingskaarten aan alle districtscommissariaten is volgens dezelfde procedure verlopen. Bij het printen van de oproepingskaarten is steeds een vertegenwoordiger van het commissariaat aanwezig geweest. Nadat de oproepingskaarten waren uitgeprint, werden ze eerst door de werkgroep gecontroleerd op misdruk en aantallen. Dezelfde controle werd wederom uitgevoerd door medewerkers van het commissariaat, voordat de oproepingskaarten werden afgegeven aan de vertegenwoordiger van het commissariaat, zegt het ministerie. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April