Politici bezorgd over gebruik mondmaskers bij stemming
04 May 2020, 00:00
foto


Het Anti-Fraude Platform, een bundeling van oppositiepartijen, vindt dat als de regering mond-neusmaskers verplicht gaat stellen voor kiezers op 25 mei, dan moet ze deze ook ter beschikking stellen. Het kan nooit zo zijn dat politieke partijen moeten zorgen voor de maskers. 

Jerrel Pawiroredjo, ondervoorzitter van de NPS, zegt aan Starnieuws dat tijdens het gesprek met de president op 27 april, dit terloops aan de orde is gekomen. Directeur Nationale Veiligheid, Danielle Veira, maakte volgens Pawiroredjo op die vergadering de opmerking dat de politieke partijen hun achterban moeten voorzien van de maskers. "Ik heb  onmiddellijk fel geprotesteerd hiertegen. Dit advies is tot nu toe immers niet door deskundigen aan de samenleving gegeven als algemene maatregel, omdat er tot nu toe volstrekt geen sprake is van een uitbraak in Suriname," zegt de politicus die ook medicus is. 

Politieke partijen zijn opgeschrikt nadat een intern document van Binnenlandse Zaken is uitgelekt. Hierin zijn 19 punten opgenomen over het proces bij het stemmen. Vernomen wordt dat het om een intern stuk gaat. "We hebben aan de president ons standpunt meegedeeld dat indien de overheid aan de kiezers een mond-neusmasker adviseert, zij verplicht is daarin te voorzien voor ongeveer 350 duizend kiezers. De NDP heeft haar voorraad hoogstwaarschijnlijk al klaarliggen. Er is hier sprake van vals spel," meent Pawiroredjo. "Nergens in de wereld kun je op dit moment snel aan mondkapjes komen en dat zal oppositionele partijen beslist niet lukken."

Asiskumar Gajadien, voorzitter van het Anti-Fraude Platform, merkt tegenover Starnieuws op dat al twee brieven over dit onderwerp zijn geschreven aan president Desi Bouterse. Hierin wordt gevraagd welke procedure toegepast zal worden tijdens het stemmen. "Politieke partijen moeten niet op het laatste moment verrast worden met maatregelen die moeilijk uitgevoerd kunnen worden," zegt Gajadien. Aan de president is gevraagd uiterlijk vandaag antwoord te geven op de vragen die gesteld zijn. De politicus merkt op dat er geen onnodige barrières opgeworpen moeten worden om het stemmen moeilijk te maken.  
Advertenties