Roep tot onderzoek gevangenisrellen in Venezuela
04 May 2020, 02:58
foto
Familieleden van gevangenen bidden buiten de Los Llanos gevangenis, nadat er een rel ontstond binnen in het detentiecentrum, waarbij tientallen doden vielen.(Foto: Reuters)


Mensenrechtenorganisaties hebben zaterdag opgeroepen tot een onderzoek naar een gevangenisoproer in het westen van Venezuela waarbij 46 mensen omkwamen en 75 gewond raakten. Ze plaatsen vraagtekens bij de verklaring van de autoriteiten dat het incident verband hield met een mislukte ontsnappingspoging.

Het VN-bureau van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens (UNHCR) zei op Twitter dat het 'ernstig bezorgd' was over het incident dat zich vrijdag heeft voorgedaan in de gevangenis van Los Llanos in de deelstaat Portuguesa. De gevangenissen in het Zuid-Amerikaanse land zijn berucht vanwege het extreme geweld en de slechte omstandigheden. "We dringen er bij de autoriteiten op aan om een ​​grondig onderzoek uit te voeren, de overbevolking aan te pakken en de basisrechten te garanderen", aldus het bureau.

De minister van gevangenissen van het land, Iris Varela, werd geciteerd op de website van een staatsradiostation en zei dat er bij het incident 17 gevangenen waren gedood en dat de gevangenisdirecteur verwondingen had opgelopen toen hij probeerde te onderhandelen met de gevangenen die probeerden te ontsnappen. "Degenen die verantwoordelijk zijn, worden ondanks hun opsluiting in overeenstemming met de wet beoordeeld," zei Varela.

Veiligheidsposten zijn te zien bij de Los Llanos gevangenis nadat er een rel was ontstaan in het centrum waarbij meer dan veertig doden vielen. (Foto: Reuters)

Beatriz Giron, president van het Venezolaanse Observatorium van Gevangenissen, die pleit voor de rechten van gevangenen, zei dat de verklaring van een gefrustreerde ontsnappingspoging onwaarschijnlijk is. Ze voegde eraan toe dat tot dusver 46 lichamen waren geïdentificeerd, een cijfer dat ook door UNHCR wordt genoemd. "Het is moeilijk te geloven dat om 13.00 uur, in volle daglicht, gevangenen door de voordeur zullen ontsnappen", zei ze, eraan toevoegend dat de Los Llanos-gevangenis werd gebouwd voor ongeveer 750 gevangenen, maar dat er momenteel ten minste 2.500 werden gehuisvest.

Zowel Giron als A Window Toward Freedom, een andere rechtengroep, zeiden dat de rel kwam kort nadat de gevangenisfunctionarissen de gezinsleden van de gevangenen hadden verboden voedsel te brengen voor de gedetineerden. De beperkingsmaatregel moet de verspreiding van het coronavirus in gevangenissen voorkomen.

Dergelijke beperkingen hebben in verschillende landen, waaronder Italië, tot rellen in gevangenissen geleid. In Argentinië kwamen de gevangenen vorige maand in opstand en eisten dat sommige gevangenen worden vrijgelaten uit angst voor infectie.
Advertenties