Unesco: Nog teveel inmenging in persvrijheid
03 May 2020, 10:33
foto


Te vaak zien we inmenging in de persvrijheid. Of deze inmenging nu te maken heeft met politieke, ideologische of economische controle, lasterlijke aanvallen die bedoeld zijn om hun doelwit in diskrediet te brengen of intimidatie. Het komt te vaak voor en heeft tot doel journalisten het zwijgen op te leggen - vooral vrouwelijke journalisten. Dat zegt Audrey Azoulay, directeur- generaal van de Unesco vandaag in verband met de Internationale Dag voor persvrijheid. Het thema voor dit jaar is 'Journalism without fear of favour' (journalistiek zonder angst of gunst).

In een tijd waarin we in paniek en onzekerheid verkeren door de coronaviruspandemie is gratis informatie essentieel om ons te helpen deze crisis onder ogen te zien, te begrijpen, erover na te  denken en deze te overwinnen. We moeten primair het essentiële belang van informatie in deze situatie in overweging nemen: het informeren van het publiek betekent dat iedereen de middelen krijgt om de ziekte te bestrijden door passende praktijken toe te passen. De Unesco werkt daarom samen met de rest van de familie van de Verenigde Naties om de "infodemie" van geruchten en desinformatie te bestrijden, die de pandemie verergert en levens in gevaar brengt.

Het thema van dit jaar is bedoeld om het werk te vieren van degenen die opkomen voor de vrijheid van informatie en voor een onafhankelijke pers die de feiten onderzoekt en vermeldt, zegt de Unesco-baas. "Helaas verergert het buitengewone karakter van onze huidige omstandigheden deze druk op journalisten." De aanhoudende crisis vergroot ook de economische onzekerheid voor journalisten, merkt ze op. Op het moment dat de overgang naar digitale technologie bijvoorbeeld in een stroomversnelling raakt, nemen de advertentie-inkomsten, waarvan veel publicaties afhankelijk zijn, af of dalen ze zelfs. Uiteindelijk zouden kranten dus kunnen worden gedwongen hun activiteiten te verminderen of te beëindigen, waardoor gemeenschappen een ander perspectief op de wereld wordt ontnomen, een focus dat nodig is voor de diversiteit van meningen, illustreert Azoulay de situatie. "In een wereld die zo sterk van elkaar afhankelijk is zoals deze crisis heeft aangetoond dat de onze is, ligt elke bedreiging voor of aanval op de diversiteit van de pers, de persvrijheid en de veiligheid van journalisten ons allemaal aan het hart."

Het organisatiesysteem van de Verenigde Naties ondersteunt daarom samen met nieuwe coalities gevormd door media, regeringen en actoren uit de rechtswereld, de academische wereld en het maatschappelijk middenveld wereldwijd journalisten en hun strijd voor onafhankelijkheid en de waarheid. "Vandaag wil ik oproepen tot een verdubbeling van onze inspanningen. Op dit cruciale moment en voor onze toekomst hebben we een vrije pers nodig en journalisten moeten op ons allemaal kunnen rekenen," verwoordt Azoulay haar oproep.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April