LVV: Eerste export bananen naar Barbados een feit
03 May 2020, 00:00
foto


Het staatsbedrijf FAI NV heeft de eerste export van 2 containers bananen van 40 ft met premium quality, naar Barbados gerealiseerd op 1 mei. Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) verwacht dat spoedig ook andere producten zullen worden geëxporteerd naar Barbados.

LVV zegt met deze gemeenschappelijke inspanning van de overheid en de private sector is aangetoond dat Suriname in staat is, om samen te werken, de productie en export op gang te brengen en de handelsrelatie binnen de Caricom en in het bijzonder met Barbados te ontwikkelen. Hiermee is invulling gegeven aan de opdracht van president Desi Bouterse om de samenwerking op het gebied van landbouw, veeteelt en visserij met Barbados te intensiveren. De diverse gesprekken hebben er toe geleid dat de twee landen elkaars markten hebben bezocht. Ze hebben uitgewerkt welke behoefte er bestaat en waarop ingespeeld kan worden om de handelsrelatie opgang te brengen.

De bewindsman vertrok op 27 februari 2020 met een delegatie van agrarische ondernemers en exporteurs naar Barbados. Tijdens dit bezoek zijn de handelszaken zoals Supermarkt Carlton en Massy bezocht en zijn er gesprekken gevoerd over de mogelijkheid voor het exporteren van Surinaamse producten. Barbados is volgens LVV een interessante markt voor een aantal Surinaamse producten. In aanwezigheid van de minister zijn er gesprekken gevoerd tussen de Surinaamse ondernemers met het bedrijfsleven. Hierbij zijn ook de belemmeringen besproken, zoals de logistieke aspecten en de phytosanitaire voorwaarden waaraan voldaan dienen te worden. Na terugkomst is de afgelopen weken intensief gewerkt aan het oplossen van de belemmeringen en zijn eveneens de logistieke mogelijkheden in kaart gebracht. 

Suriname heeft tijdens de landbouwtentoonstelling Agrofest 2020 in Barbados producten getoond die geëxporteerd kunnen worden naar het Caribische land. De deelname van Suriname heeft grote interesse gewekt bij ondernemers in Barbados, zegt LVV. Het doel van de participatie aan de beurs was om samenwerkingsverbanden tot stand te brengen tussen de agrarische ondernemers uit Suriname en Barbados. Dit past geheel binnen het bilateraal Brokopondo programma tussen de twee landen, waarbij de samenwerking op agrarisch gebied verankerd is en moet leiden tot vergroting van de productie en onderlinge handel. 

Minister Parmessar heeft samen met z’n Barbadiaanse collega Indar Weir van Agriculture and Food Security gesprekken gevoerd om invulling te geven aan het Brokopondo programma. De vriendschapsbanden tussen de twee landen zijn verder geïntensiveerd. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April