Banken bouwen vanaf 1 juni gebruik cheques af
03 May 2020, 13:50
foto


Per 1 juni 2020 willen de banken de interbancaire cheques afschaffen. Er kunnen alleen cheques nog aangeboden worden bij de uitgevende bank voor verwerking. Het streven is om vanaf 1 augustus 2020 de cheque volledig af te schaffen. De cheque zal dan niet meer worden geaccepteerd voor verwerking. De banken zullen geen cheques meer uitgeven. Dit deelt de Surinaamse Bankiersvereniging mee.  
 
Het betalingsverkeer in Suriname wordt gedomineerd door chartale betalingen, waaronder betalingen met contant geld en cheques. Beiden manieren van betalen, brengen money laundering en frauderisico’s met zich mee. Het kost de banken enorm veel geld om deze risico’s te beheersen, zodat deze niet leiden tot verliezen. Banken hebben daarom besloten cheques uit te faseren.  
 
Het besluit om cheques uit te faseren is genomen, nadat de banken sinds enkele jaren het pad ingezet hebben, om het betalingsverkeer in Suriname transparanter te maken. Samen met de Centrale Bank van Suriname, is onder andere in 2015, het Suriname National Payment System geïntroduceerd, voor de girale verwerking van betalingen in de meest gebruikte valuta soorten in Suriname: de Surinaamse Dollar (SRD) en sinds 2019, ook de Amerikaanse dollar (US-dollar). De afhandeling en verwerking van betalingen in SRD en US-dollar, kunnen binnen 24 uren op werkdagen worden uitgevoerd. De banken zeggen massaal geïnvesteerd te hebben in digitale betaaloplossingen, zoals online en mobile banking en wallets. Deze gratis digitale betaaloplossingen zijn efficiënter en veiliger dan het gebruik van contanten en cheques.    
 
Om bewustwording te creëren over het gefaseerd afschaffen van de cheque, start de  Surinaamse Bankiersvereniging op maandag 4 mei 2020, met een bewustwordings- en informatiecampagne die te volgen is via verschillende communicatiekanalen, zegt de Bankiersvereniging. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April