STREI! gaat voor sterkere SRD
02 May 2020, 22:28
foto


Goud is al eeuwenlang de enige internationale betrouwbare valuta. Edelmetalen zijn de perfecte bezitting wanneer men op zoek is naar ‘veilig sparen’, en het verzekeren van het vermogen. Goud is in deze categorie de ultieme belegging en wereldwijd nog steeds de enige echte valuta. Landen als Rusland, China, India, Brazilië, Zuid-Korea hebben hun goudreserve substantieel uitgebreid. Westerse centrale banken blijven monetair verruimen en de binnenlandse geldhoeveelheid verhogen. Het blijft dus aannemelijk dat de goudprijs ook de komende jaren zal stijgen.

Tot nu toe heeft geen enkele regering in Suriname een poging ondernomen om onze goudindustrie te institutionaliseren. Er is altijd vriendjespolitiek toegepast bij het ordenen en het ontwikkelen van deze sector. Veel politici in de regering hebben zelf goudbelangen die geen gevaar mogen lopen. STREI! zal daar voorgoed mee afrekenen door alle concessies opnieuw te toetsen naar validiteit. Sinds 2004 zijn 2 grote goudconcessies uitgegeven, waarbij IamGold 95% van het gedolven goud, zijnde 124.740kg, exporteert naar Canada. Newmont is goed voor 28.350kg goud. Hoe zou onze economie ervoor staan als wij zelf over een dergelijke goudreserve konden beschikken? We hebben in totaal 153 ton goud laten wegdragen uit Suriname, vergelijkbaar met de totale goudreserve van Thailand.

Het barst van de bewezen goudaders in Suriname en veel goudaders zijn nog niet ontdekt. Om de werkgelegenheid een boost te geven en de staatsinkomsten te verhogen, zal de belastingdienst effectief ingezet worden om de goudzoekers in geheel Suriname te faciliteren en te registreren. Gezien de enorme omvang van de goudzoekers van ca. 30.000 à 35.000 man, zal er een nieuwe fiscale opsporingsdienst worden opgezet, waarbij minimaal 5.000 man nodig zal zijn om het grote aantal goudzoekers in kaart te brengen en hun veiligheid te garanderen. Uit cijfers van IMF (2018) blijkt dat ca. 8% van de bevolking werkloos is (recente lokale cijfers uit 2019 spreken zelfs van 21%). Dit zijn ongeveer 30.000 mensen uit onze beroepsbevolking. De belastingdienst zal met deze maatregel de werkgelegenheid in Suriname direct een boost geven, en de overheid krijgt weer de controle over onze binnenlanden.

De mensen voor dit elitecorps zullen allereerst uit het ambtenarenbestand gerekruteerd worden en zo nodig aangevuld worden met getrainde werkzoekenden of ambtenaren uit andere gewapende diensten. Voor dit korps zullen er primaire arbeidsvoorwaarden gelden om corruptie te ontmoedigen. Op centrale plekken in de goud delving gebieden zullen bewapende dependances van de belastingdienst worden geïnstalleerd ten behoeve van de goudheffing en de controle. Op termijn zal het ministerie van Financiën uit het ontwikkelingsfonds een multinational oprichten om alle illegale goudzoekers te legaliseren en meer zekerheid en toekomstperspectief te bieden (o.a. pensioen). Er kan dan een begin worden gemaakt om alternatieve manieren te introduceren voor het delven van goud, om zodoende het kwikgebruik in Suriname geheel uit te bannen.

Door onze goudreserve op te voeren en monetair te koppelen, kan Suriname zich beter tegen zware economische schokken bewapenen in tijden van crises. Door een hoge goudvoorraad maakt Suriname ook meer aanspraak op trekkingsrechten (bij een tekort aan deviezen kan er gemakkelijker geleend worden voor grote projecten) bij internationale instanties zoals de Wereldbank en het IMF. Ook op de internationale kapitaalmarkt staat Suriname dan sterk met een flinke goudvoorraad. Door onze goudvoorraad in de kluizen van de Centrale Bank van Suriname fors te verhogen, wil STREI! onze SRD weer sterker maken om ver weg te blijven van devaluatie. Door een hoge goudvoorraad zal ook de inflatie beteugeld worden. De verwachtingen zijn dat in het eerste jaar al 180 miljoen euro aan goudbelasting kan worden opgehaald.

STREI! zal zich inzetten om de Surinaamse goudvoorraad structureel en blijvend te verhogen. Door de aanwezigheid van de belastingdienst in het binnenland, komt er daar meer veiligheid. Het goud wordt immers direct van de goudzoekers opgekocht. Hiermee wil STREI! een hoge goudvoorraad nastreven om op termijn een monetaire koppeling tussen onze goudvoorraad en de SRD te bewerkstelligen, zodat goud de basisdekking wordt voor onze nationale munt. De fysieke goudvoorraad van de CBvS moet in tijden van financiële crises dienen als ultieme reserve en vertrouwensanker. Het vertrouwen in de Surinaamse overheid, onze instituten en onze nationale munt moet weer terug! STREI! heeft die politieke wil en kunde om dit op korte termijn te realiseren!

Peter M Wolff
#STREI!
Advertenties