Venezuela: Minstens 17 doodgeschoten bij gevangenisrel
02 May 2020, 14:29
foto
Gezondheidswerkers en leden van de Bolivariaanse nationale politie wachten op de aankomst van gevangenen buiten een ziekenhuis nadat op 1 mei 2020 in een gevangenis in Guanare, Venezuela een rel uitbrak. (Foto: Reuters)


Minstens 17 gevangenen zijn vrijdag gedood in een Venezolaanse gevangenis toen ze probeerden om tijdens een rel te ontsnappen. Volgens een rapport van de militaire Nationale Garde van Venezuela schoten soldaten op een groep gewapende gevangenen terwijl ze probeerden te ontsnappen via de hoofdingang van de Los Llanos-gevangenis in de centrale deelstaat Portuguesa.

Een officier met een megafoon onderhandelde vervolgens met de gevangenen en zij stemden ermee in zich terug te trekken, staat in het rapport. Het leger veronderstelt dat er meer doden vielen in de gevangenis, en de oppositionele wetgever Maria Martinez vertelde persbureau Reuters dat bekend was dat meer dan 40 mensen stierven.

Martinez, die in de nabijgelegen hoofdstad Guanare woont, zei dat de oproer het gevolg was van het feit dat de gevangenisautoriteiten familieleden van gevangenen verboden voedsel te brengen, zoals gebruikelijk is in Venezolaanse gevangenissen. De Venezolaanse minister van gevangenissen, Iris Varela, bevestigde in een interview met een lokale krant dat er een incident in de gevangenis was geweest en dat de directeur van de gevangenis was neergeschoten en gewond, maar ze gaf geen details of een dodental.

Dodelijke rellen komen veel voor in de wetteloze gevangenissen van Venezuela, waar gevangenen vaak openlijk wapens hanteren. Human Rights Watch meldde dit jaar in een rapport dat de gevangenissen in het land worden geplaagd door corruptie, ontoereikende veiligheid en overbevolking.
Advertenties