VS staat Ebola-vaccin toe tegen Coronavirus
02 May 2020, 10:35
foto
Experts hebben gewaarschuwd dat Remdesivir niet moet worden gezien als een wondermiddel. (Foto: Reuters)


De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft toestemming gegeven voor het gebruik in noodgevallen van het Ebola-medicijn Remdesivir voor de behandeling van het coronavirus. Door de goedkeuring kan het antivirale middel nu worden gebruikt bij mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met ernstige Covid-19.

Een recent klinisch onderzoek toonde aan dat het medicijn de hersteltijd van ernstig zieke mensen heeft verkort. Het verbeterde de overlevingskansen echter niet significant.

Deskundigen hebben gewaarschuwd dat het medicijn - dat oorspronkelijk was ontwikkeld voor de behandeling van Ebola en wordt geproduceerd door het farmaceutische bedrijf Gilead in Californië - niet mag worden beschouwd als een "wondermiddel" voor het coronavirus. Het medicijn verstoort het genoom van het virus en verstoort het replicatievermogen.

Tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump in het Oval Office zei de CEO van Gilead, Daniel O'Day, dat de goedkeuring van de FDA een belangrijke eerste stap was. Het bedrijf zou 1,5 miljoen flesjes van het medicijn doneren, zei hij.

FDA-commissaris Stephen Hahn zei ook tijdens de bijeenkomst: "Het is de eerste geautoriseerde therapie voor Covid-19, dus we zijn er echt trots op dat we er deel van uitmaken." Nood-FDA-autorisatie is niet hetzelfde als formele goedkeuring, die een hoger niveau van beoordeling vereist.

Remdesivir
Het medicijn genas Ebola niet en Gilead zegt op zijn website: "Remdesivir is een experimenteel geneesmiddel dat geen bewezen veiligheid of werkzaamheid heeft voor de behandeling van welke aandoening dan ook." Gilead waarschuwt ook voor mogelijk ernstige bijwerkingen. President Trump was echter een uitgesproken voorstander van Remdesivir als een mogelijke behandeling voor het coronavirus.

In zijn klinische proef, waarvan de volledige resultaten nog moeten worden vrijgegeven, ontdekte het Amerikaanse National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) dat Remdesivir de duur van de symptomen terugbracht van 15 dagen naar 11.

Bij de proeven waren 1.063 mensen betrokken in ziekenhuizen over de hele wereld - waaronder de VS, Frankrijk, Italië, het VK, China en Zuid-Korea. Sommige patiënten kregen het medicijn en anderen kregen een placebo (schijnbehandeling). Dr. Anthony Fauci die NIAID leidt, zei dat Remdesivir "een duidelijk, significant, positief effect had in het verkorten van de tijd tot herstel".

Hoewel Remdesivir het herstel kan helpen - en mogelijk kan voorkomen dat mensen op de intensive care moeten worden behandeld - gaven de onderzoeken geen duidelijke indicatie of het sterfgevallen als gevolg van coronavirus kan voorkomen. Aangezien er veel onzeker blijft over het behandelingsregime, adviseert Gilead een doseringsduur van 10 dagen voor patiënten op beademingsapparaten en vijf dagen voor patiënten die dat niet zijn.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April