Op Arbeidersdag: Read scherp naar regering en DNA
01 May 2020, 15:18
foto
Vakbondsleider Lloyd Read.


Het is nu meer dan duidelijk dat een samenleving die niet op een juiste wijze wordt geleid, extra sociale en economische klappen krijgt van een ingrijpende gezondheidsbedreigende situatie zoals nu met de coronaviruspandemie. Een samenleving waarin recht en wet niet worden nageleefd, loopt het risico door de coronaviruspandemie helemaal uit elkaar te vallen.

"Wij, arbeiders kunnen ons alleen ontwikkelen en onze bestaanszekerheid garanderen als werkgevers en de overheid zich houden aan de algemeen geldende afspraken in een samenleving," zegt bondsvoorzitter Lloyd Read vandaag op 1 mei, Arbeidersdag. Read leidt de bonden bij Staatsolie, Maritieme Autoriteit Suriname, Luchthavenbeheer en SBB. Met de beperkingsmaatregelen in verband met het coronavirus zijn arbeiders in de positie gebracht waarin zij een van hun belangrijke wapens, hun recht op vreedzaam verzet, via betogingen of stakingen niet kunnen inzetten om hun belangen te verdedigen. Maar dat betekent niet, zegt Read, dat wij als arbeiders aan de kant moeten blijven staan als werkgevers of de overheid onze belangen in gevaar brengen.

"Het is daarom ook niet te verwachten dat arbeiders zullen accepteren dat de regering of het parlement, de rechterlijke macht ter zijde schuift." De vakbondsleider wijst erop dat arbeiders zelf strijd hebben geleverd "om onze grondrechten te verankeren in de regels en wetten van dit land." De arbeidersbeweging is de grondlegger van onze democratie, stelt Read.

Wat zich nu voordoet over de vraag die via de procureur-generaal is gesteld aan het parlement over de minister van Financiën, kan volgens hem gezien worden als een rechtstreekse aanslag op het fundament van de trias politica, in deze het rechtssysteem en uiteindelijk ons bestaanszekerheid. "Het gedrag van delen van onze DNA bedreigt juist datgene wat wij met strijd hebben kunnen realiseren. Als arbeiders dit accepteren, dan betekent dat het einde van de arbeidersbeweging: dat kan betekenen dat werkgevers zich uiteindelijk ook niet aan cao’s hoeven te houden en dat men geen respect meer hoeft te hebben voor de arbeidsovereenkomst, dus dan zijn wij als arbeiders terug in een periode, waarbij wij geen inspraak hebben in onze eigen situatie."

Read verduidelijkt de situatie met: "Je kan je gezin dan geen zekerheid meer bieden, je kan jezelf geen zekerheid meer bieden, daartegen moeten wij als arbeiders opkomen tegen iedere vorm van aantasting van het rechtssysteem." Hij betreurt het dan ook ten zeerste dat met name exponenten uit de vakbeweging zich in deze cruciale periode ervoor lenen om de rechtsstaat te helpen ontwrichten. Hij roept alle werknemers op om zich te verzetten tegen dit wangedrag van het parlement en de regering. "Ieder zich respecterende regering zou een minister die verdacht wordt van zulke zware misdrijven moeten bedanken of in ieder geval tijdelijk buiten functie stellen. Ieder parlement dat zichzelf volksvertegenwoordiging noemt zou het OM de gelegenheid moeten geven om te komen tot afronding van het onderzoek en uitvoering van hun werkzaamheden, in het belang van de samenleving en de gehele natie."
pdf-icon.gif 1_Mei_boodschap_2020.pdf                
Advertenties