Oproepingskaarten worden tot 15 mei verdeeld aan huis
01 May 2020, 00:00
foto
President Desi Bouterse heeft donderdag als eerste zijn oproepingskaart ontvangen voor de stembusgang op 25 mei. Districtscommissaris Mike Nerkust pleegt de handelingen. (Foto: NII)


De landelijke verdeling van oproepingskaarten om op de 25e van deze maand te kunnen stemmen, is donderdag begonnen. Zoals gebruikelijk heeft de president van het land als eerste zijn oproepingskaart ontvangen. Ook vicepresident Ashwin Adhin en Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hebben thuis hun kaart uitgereikt gekregen. Verschillende stemgerechtigden hebben hun kaarten reeds op de eerste dag ontvangen. Huisgenoten mogen de oproepingskaart van kiesgerechtigden die niet thuis zijn, in ontvangst nemen als ze hun legitimatiebewijs hebben achtergelaten. De persoon die deze in ontvangst neemt moet wel minstens 18 jaar oud zijn en de Surinaamse nationaliteit bezitten. 

De distributie van de oproepingskaarten vindt tot en met 15 mei plaats. Bij het uitvoeren van de colportage werkzaamheden worden alle Covid-19 maatregelen door de colporteurs in acht genomen, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken optekenen via het Nationaal Informatie Instituut. Kiesgerechtigden die op 15 mei nog geen oproepingskaart hebben ontvangen, kunnen contact opnemen met hun districtscommissariaat tot uiterlijk 22 mei 2020. 

Bij het uitreiken van de oproepingskaart moet de kiesgerechtigde op het volgende letten: Een oproepingskaart bestaat uit twee delen die van elkaar zijn geschieden door een afscheurlijn. De twee delen zijn, de oproepingskaart die moet worden uitgereikt aan de kiesgerechtigde en het bewijs van uitreiking aan de kiesgerechtigde of kortweg de souche. De souche wordt niet afgegeven aan de kiesgerechtigde.

Tijdens de colportage trekken de colporteur en twee getuigen van politieke partijen er samen op uit. De colporteur is verantwoordelijk voor de overhandiging van de oproepingskaart aan de kiesgerechtigde. De twee getuigen van de politieke organisaties zien er alleen op toe dat de oproepingskaart conform de regels wordt afgegeven. Alle politieke partijen hebben de taak om nauwkeurig toezicht te houden op het werk dat de colporteurs doen. De overheid heeft politieke partijen de mogelijkheid geboden om de colportagewerkzaamheden mee te controleren. 
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April