16 partijen doen mee aan 'De Economische Dialoog'
30 Apr 2020, 10:52
foto
In een debattenserie doen 16 politieke partijen mee. Zij zullen ingaan op hun financieel-economische paragraaf van het verkiezingsprogramma.


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) houdt samen met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven en de ICT Associatie een debattenserie van vijf avonden. De NPS, DOE en A20 openen De Economische Dialoog vanavond. Ondervoorzitter Swami Girdhari zegt aan Starnieuws dat in dialoog wordt gegaan met de politieke partijen. Als sluitstuk zal het traditionele economische debat een week vóór de verkiezing nog steeds gehouden worden. Daaraan doen vier politieke partijen mee die dan tegen die tijd het meest populair zijn op basis van een opiniepeiling. 

Het uiteindelijke doel van de debatten is de kiezer in staat te stellen de inhoud van het financieel-economische beleid van de politieke partijen beter te begrijpen en te beoordelen om uiteindelijk een onderbouwde zakelijke keuze te kunnen maken. De politieke partijen krijgen de gelegenheid om in tien minuten hun economische paragraaf toe te lichten. 16 politieke partijen participeren in de debatten. De HVB doet niet mee. Er was geen bevestiging bij het verstrijken van de deadline. 

Na de presentatie van de vertegenwoordiger van de politieke partij zal een panel in discussie treden met hen, waarbij er ook vragen van het publiek aan bod komen. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van het digitaal platform ZOOM waarbij eenieder van huis achter de computer kan deelnemen en vragen stellen. Op basis van loting doen de partijen mee aan de debatten. Het gaat om een mix van grote partijen (op basis van zetels), de kleinere partijen in DNA en de buitenparlementaire politieke organisaties. 

De onderwerpen die aan bod komen zijn: 
1. Productie diversificatie- en werkgelegenheidsbeleid; rol van MKB en jong ondernemerschap, welke sectorale prioriteiten, digitale economie als basis voor verdere groei.
2. Fiscaal beleid; evenwichtige begroting (maximaal tekort), maatregelen verhoging overheidsinkomsten en verlaging uitgaven;
3. Monetair beleid; wisselkoersbeleid, opbouw internationale reserves, afbouw Staatsschuld;
4. Sociaal beleid; Volksgezondheid, Pensioenbeleid.
5. Het overheidsapparaat; Good governance, Public sector reform beleid, privatisering, capaciteitsversterking, Structureel Aanpassingsprogramma. Ook de verwachte effecten van Covid-19 op het economische herstel wordt meegenomen. 

De organisatoren hopen met deze debattenserie het publiek maximaal te informeren over de diverse standpunten van de politieke partijen over het financieel-economisch beleid dat zij wensen te voeren bij een regeringsdeelname na 25 mei 2020. 
Het programma begint om 19.30 uur met korte promotie filmpjes van de 3 partijen, waarna om 20.00 uur het debat begint. De 5 debatten worden ook live uitgezonden op ABC Radio 101.7 FM, Pipel Radio 94.1 FM, ABC TV kanaal 4.2, Pipel TV kanaal 18.1 en zal het verder gestreamd worden via YouTube en Facebook.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April