Coronacrisis biedt kansen op wereldtoerismemarkt
30 Apr 2020, 16:31
foto


In deze coronaperiode wordt er overal ter wereld binnen het toerisme gekeken naar duurzame verbeterpunten met betrekking tot milieu en overtoerisme. Terwijl internationale bestemmingen zoals Barcelona, Amsterdam, Venetië, Dubrovnik, Berlijn, Praag, Lisabon en andere grote steden hard nadenken en nu plannen maken om het massatoerisme in de nabije toekomst drastisch te verminderen zullen internationale reisorganisaties daarop moeten anticiperen en zullen inspelen op nieuwe kansen die zich als alternatieve bestemmingen zullen aanbieden. 

De hiervoor genoemde bestemmingen hadden een z.g.n. overkill aan bezoekers waardoor de steden onleefbaar waren voor de lokale bewoners en het karakter van de bestemming dreigden te verliezen. Voor een relatief klein gebied als Catalonië en Barcelona is de coronacrisis een grote kans om de toerismedruk op het gebied en stad terug te brengen. De plannen om het vliegveld El Prat uit te breiden van 52 naar 80 miljoen passagiers gaan nu de prullenbak in. Amsterdam met zijn 18 miljoen bezoekers per jaar kondigde een deel van maatregelen al eerder aan: zo werd in december bekrachtigd dat touringcars de Amsterdamse binnenstad niet meer in mogen en dat ze hun passagiers op station Sloterdijk op het openbaar vervoer moeten zetten.

Hoewel Paramaribo voorkomt op de Unesco Wereld Erfgoedlijst, waren de opmerkingen van toeristen niet rooskleurig over onze best wel bijzondere hoofdstad. Met vond het er over het algemeen vies door het vele zwerfvuil en de trieste aanblik van de grotendeels slecht onderhouden gebouwen verhoogde het vakantiegevoel ook niet echt. De interactie met de lokale bevolking daarentegen was wel een punt wat erg hoog scoorde. Wij Surinamers zijn namelijk in hun ogen heel open, vriendelijk en gezellige mensen. 

Om Suriname en vooral Paramaribo als toerisme magneet op te poetsen zouden we dat met relatief kleine aanpassingen kunnen doen. Denk aan wandelstraten en pleinen in het hartje van het centrum met veel groen en bankjes, waar geen verkeer de belevenis verstoort. En de lijst van overheidskantoren die in te kleine monumentale pandjes zonder parkeer gelegenheid zit, te herlokaliseren. En de panden voor private sector binnen de toerismebranche aan te bieden als nieuwe Boetiek, Hotel, Guesthouse, of Horeca bestemmingen. Dit is een directe win-win voor de staat, de bevolking en Paramaribo als stad.   

Toerisme is feitelijk een duurzaam export-product waarbij breed macro-economische ontwikkeling de stabiliteit van het nationaal product met stabiele werkgelegenheid kan bieden. 

Erik Kuiper, 
tourism product development 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April