Is er iets veranderd in 10 jaren?
29 Apr 2020, 17:48
foto


Over minder dan een maand zal Suriname de mogelijkheid hebben om te kiezen. De huidige regeringspartij, de NDP, zal er alles aan doen om aan de macht te blijven, alleen of in samenwerkingsverband. Vanwege de situatie rond Covid-19 is de traditionele manier van politiek/propagandavoering drastisch veranderd en maken veel partijen gebruik van de hedendaagse technologie z.a. social media om in contact te blijven met hun achterban. Er zijn ook partijen die nog steeds kiezen voor een aangepaste vorm van huisbezoeken, waar het soms goed misgaat met de algemene adviezen omtrent Covid-19.

Het voordeel van de moderne communicatie met de achterban ligt vooral op de vele financiële besparingen. Massameetings en lijfelijke propaganda kost logischerwijs ook veel meer geld. Bij de huidige regeringspartij is geld geen probleem. Blijkbaar is de kasreserve genoeg geweest en zijn de bekende sponsoren van de partij goed ingekomen met pakketten en geld, omwille van behoud van voordelen.

Worden functies en propaganda door elkaar gegooid?
Het is verkiezingstijd en alle kandidaten zullen propaganda voeren. Het is hun democratisch recht om anderen te overtuigen dat zij over betere capaciteiten beschikken om te werken aan de ontwikkeling van ons land. Het probleem ontstaat nu echter wanneer wij merken dat bepaalde kandidaten die momenteel toevallig in een leidinggevende overheidsfunctie zitten, hun positie en macht misbruiken om propaganda te voeren. Een recent voorbeeld is het bezoek van de directeur van de RGD , mw. S. Gopal, die op overheidskosten reist naar Galibi om een polikliniek te openen. De polikliniek wordt gebouwd met de belastinggelden van de Surinamer, maar deze NDP-kandidaat vindt het nodig om in NDP-uniform propaganda te voeren.  Heeft de NDP deze polikliniek gebouwd? Dit is naar mijn mening een duidelijke vorm van onnozel machtsmisbruik. Het volk zal zelf oordelen. Zo zijn er tal van voorbeelden waar huidige ministers ook op staatskosten propagandavoering financieren. Zouden ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders die een gooi wensen te doen naar het parlementsschap, ruim voor de verkiezingen geen afstand moeten nemen van hun functie? Het was dezelfde NDP die kritiek leverde op dubbele functies. Is de mening in 10 jaren veranderd?

Een andere opmerkelijke manier van propagandavoering bij de NDP is dat de regering de NDP-kandidaten in de gelegenheid stelt om grondbeschikkingen te overhandigen aan burgers. Zo zag ik ene Losche, Wijdenbosch en Lalbiharie grondbeschikkingen overhandigen op terreinen van politieke loyalisten. Zijn deze kandidaten ambtenaren? Of is er een gewijzigd beleid dat DNA- kandidaten ook grondbeschikkingen mogen overhandigen? Er wordt zwaar politiek bedreven met grond. Volgens de NDP deed het Nieuw Front dat ook. In 10 jaren is er niets veranderd.

Soortgelijke taferelen doen zich ook voor met de BaZo-kaarten. De persoon AndréMisiekaba had langer dan tien jaar geleden enorm veel moeite met het on-en minvermogenkaartensysteem. Er moest verandering komen in dit systeem, het moest beter worden. Mensen zouden worden gescreend, er mocht geen politiek worden bedreven met het leed, de gezondheid van de mens. Wat zegt minister André Misiekaba (dezelfde persoon) vandaag de dag? Iedereen komt in aanmerking voor een ziektekostenkaart, zolang je maar een ID-kaart hebt. In 10 jaren is er niets veranderd.

Er moest verjonging komen in de politiek. 10 jaren terug waren meneer Venetiaan en meneer Sardjoe al zo oud volgens de NDP en zouden zij plaats moeten maken voor jonge leiders. Deze leiders hebben geluisterd naar de roep bij de NDP, maar hadden tegelijkertijd gehoopt en gingen er gevoeglijk van uit dat degenen die dat riepen, ook dezelfde mening zouden zijn toegedaan indien het hun partij zou betreffen. Wat zien wij echter? De leiders van de NDP en de huidige regering hebben een gemiddelde leeftijd van 70 jaar en ouder. Is er iets veranderd in 10 jaren?

Ik zal afsluiten met een boodschap voor de huidige regering en het kiezersvolk. Het is een boodschap uit een lied uit 1918 na de Eerste Wereldoorlog, gezongen door Billie Murray, getiteld 'The worst is yet to come':
But the worst is yet to come,
The worst is yet to come,
You won't know what it's all about
Or where it's coming from.
You said you'd plaster Paris
With your Hindenburg machine,
But now it looks as if you're on the road to Paris Green.
But the worst is yet to come.

You tried to put whole world on the bum;
Now, you crazy Kaiser, you've got to give up,
You've got to give up,
You've got to give up;
But don't let it worry you,
The worst is yet to come!

Indien u kiest voor continuering van het desastreus beleid van regering Bouterse/Adhin zullen wij gezamenlijk dit lied moeten zingen.

Amar Ramadhin
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April