Bushouders pennen onvrede in brief aan PLO-voorman
29 Apr 2020, 15:20
foto
Ontevreden bushouders hebben een brief met hun standpunt overhandigd aan PLO-voorzitter, John Mahadewsingh (m). (Foto: Raoul Lith)


Ontevreden bushouders die sinds de vorige maand aandacht vragen voor verschillende zaken hebben dinsdag een brief overhandigd aan John Mahadewsingh, voorzitter van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie (PLO). Via de organisatie willen zij hiermee kracht bijzetten aan de eisen die zij eerder hebben gesteld aan de overheid. Zij willen na de lockdown-periode rijden tegen aangepaste tarieven op de verschillende trajecten die zijn goedgekeurd.

Faizel Bholai, vertegenwoordiger van de groep ontevreden bushouders, vraagt verder hoe het zit met de overmakingen van de brandstofcompensatie. Hij stelt dat er nu pas wordt verrekend over het laatste kwartaal van 2019. "Wij willen dat de compensatie van het eerste kwartaal van dit jaar in de komende twee weken gestort moeten worden," eist Bholai. Volgens hem moet de PLO spoedig de administratieve zaken verrichten, omdat de situatie voor de bushouders zeer nijpend is.

Bholai zegt dat de bushouders vinden dat zaken na de verkiezingen moeilijk te bewerkstelligen zullen worden. "Ons geld kan nog meer gaan devalueren. Er is geen zekerheid voor iets. Onze huidige compensatie is al 200% of meer gedevalueerd en de regering heeft er niets tegen gedaan om een eventuele compensatie daarvoor te geven," stelt Bholai. Als derde punt hebben de ontevreden PLO-leden de sociale vergoeding  in verband met de lockdown-periode aangegeven. Zij zien graag dat deze samen wordt uitbetaald met de brandstofcompensatie  van het eerste kwartaal van 2020.

De PLO-voorman zegt dat hij de bezorgdheid van de ontevreden bushouders helemaal begrijpt. "We begrijpen dat de situatie verergerd met de dag. Ze hebben geen inkomen. We proberen de mensen zo goed mogelijk te accommoderen en ze zo snel mogelijk uit te betalen waarop zij recht hebben," zegt Mahadewsingh. Over de lockdown-vergoeding merkt hij op dat er een exercitie is gemaakt en ingediend bij de regering. “Er is echter nog geen toezegging gedaan wat voor bedrag en hoeveel geld er vrijgemaakt wordt voor welk sector. Wij zijn ook  afhankelijk van wat de president gaat zeggen."

Mahadewsingh zegt dat er heel veel verantwoording afgelegd moet worden voordat er een eventuele betaling kan plaatsvinden van de brandstofcompensatie over het eerste kwartaal van dit jaar. "Dat geld dat je hebt gehad moet je op een correcte manier verantwoorden. Dat doe je niet binnen een, twee of drie dagen. Zo werkt het niet." Hij geeft aan dat 1.350 bushouders  moeten worden gecompenseerd. Over de tariefsaanpassingen zegt hij dat de regering die in studie heeft door een accountantsbureau. "Er zijn zoveel componenten, zoveel overleggen hoe je aan een tarief komt. Het is niet zo gemakkelijk als gezegd."

De PLO heeft volgens Mahadewsingh hun deel van het werk gedaan. Het heeft de busorganisatie bijkans drie maanden gekost om de berekeningen te maken. Mahadewsingh zegt dat het nu afhangt van het ministerie Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) hoelang het gaat duren voor er een definitief besluit wordt genomen. Volgens Bholai zullen de diensten niet hervat worden na de lockdown-periode indien er niet wordt voldaan aan de eisen van de groep. "Wij gaan onze bussen in de garage houden tot dat de goedkeuring komt."


Raoul Lith

De brief van de bushouders kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif brief_ontevreden_bushouders.jpg                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April