Intentieverklaring terugbetaling banken niet uitvoerbaar
28 Apr 2020, 02:41
foto
De 'term sheet' om te komen tot terugbetaling van de ruim US$ 200 miljoen van de banken is ondertekend door minister Gillmore Hoefdraad en de directie van CBvS.


De royalty's van Iamgold zijn als zekerheid gegeven bij het terugbetaalcontract van US$ 200 miljoen aan kasreserve en vreemde valuta termijndeposito, terwijl deze eerder als onderpand zijn gegeven aan een lening die genomen is via Oppenheimer. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft op 28 januari de 'Term sheet' getekend samen met directeuren Michael Soekhnandan en William Orie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

Op 1 november 2019 is tussen minister Hoefdraad en de toenmalige governor van de CBvS, Robert van Trikt, een overeenkomst getekend waarin vastgelegd is dat voor vijftien jaar de royalty's die Grassalco verkrijgt van Iamgold worden afgedragen aan de CBvS. Met deze overeenkomst is SRD 2.3 miljard zou de Staatsschuld worden afgelost. In december 2019 is door de Staat een leningsovereenkomst met Oppenheimer gesloten voor US$ 125 miljoen. Ook hier zijn de royalty's van Iamgold als zekerheidstelling gegeven voor de lening. Er is een 'waterval constructie' toegepast, door de royalty's voor 90 dagen te plaatsen op een speciale account om bij Oppenheimer het geld te kunnen lenen. Indien eind maart 2020 de lening niet was terugbetaald, zou Oppenheimer trekken uit de royalty's die in feite aan de CBvS toebehoren. 

In het dossier dat de procureur-generaal De Nationale Assemblee heeft doen toekomen, staat dat uit het onderzoek is gebleken dat deze 'watervalconstructie' door de minister is bedacht. Hij heeft in strijd gehandeld met de overeenkomst die in november is getekend tussen hem en de CBvS. Hoefdraad legt deze constructie ook uit in een voice app aan de toenmalige regeringscommissaris Vijay Kirpalani, die vragen heeft gesteld over het dubbel pledgen. De minister legt uit dat in de onderhandeling met Oppenheimer deze pledge nodig was om de lening te kunnen krijgen. In het dossier wordt opgemerkt dat Hoefdraad in strijd heeft gehandeld met de missive van de Raad van Ministers en het besluit van de president. 

“Ik ben op zijn minst gezegd geschokt als dit alles waar blijkt te zijn,” zegt Steven Coutinho, directeur van De Surinaamsche Bank (DSB) om een reactie gevraagd, aan Starnieuws. “Wij hebben in januari dagen achterelkaar onderhandeld met zowel de leiding van de CBvS als de minister van Financiën om te komen tot een principe overeenkomst die moest leiden tot het wederom veiligstellen van de gelden die toebehoren aan onze klanten - aan ons volk”, stelt de bankier. 

"Ik hoop van harte dat partijen niet met voorbedachten rade documenten hebben getekend waarvan ze wisten dat deze niet uitvoerbaar waren. Onze legal counsel geeft aan dat dit namelijk onder valsheid in geschrifte zou kunnen vallen. Maar ik weiger op dit moment dat te geloven: dat we zo met elkaar zouden willen omgaan gaat er bij mij niet in. Ons doel blijft in elk geval te allen tijde het veiligstellen van de gelden van onze klanten en daar zijn we helaas nog niet," stelt de bankier.

DSB heeft de vorige week een kort geding aanhangig gemaakt tegen de CBvS voor verduistering van vreemde valuta-kasreserve. Sinds 25 januari probeert DSB samen met andere banken tot overeenstemming te komen over de terugbetaling van de wederrechtelijk onttrokken vreemde valuta-kasreservemiddelen en de vreemde valuta-termijndeposito's. De inhoudelijke behandeling begint op 30 april. 
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April